30 December 2012

Tutorial : Rounded Comment Avatar


Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Since ramai yang dah request, so hear we goooo. Next tutorial lepas ni insyaallah comment box yang macam qihah punya.


1. Log masuk www.blogger.com > Dashboard dan Pilih Template
1. Sign in www.blogger.com > Dashboard and choose Template
2. Tekan Edit HTML kemudian tekan Proceed
2. Click Edit HTML and then click Proceed
3. Cari codes ini (tekan CTRL+F serentak atau tekan F3 di keyboard anda)
3. Find this codes (hold on CTRL+F or click F3 on your keyboard.)
]]></b:skin>
4. Copy kod ini dan Paste di atas ]]><b:skin>
4. Copy this codes and paste above ]]></b:skin>
.avatar-image-container,
.avatar-image-container img {
margin-top:-3px;
max-width: 50px !important;
width: 50px !important;
max-height: 50px !important;
height: 50px !important;
padding: 0 !important;
border: 0px;
-webkit-border-radius: 999px;
-moz-border-radius: 999px;
border-radius: 999x; }
.avatar-image-container{
border:3px solid #fff !important;
-webkit-box-shadow: 0 1px 2px #BBB;
-moz-box-shadow: 0 1px 2px #BBB;
box-shadow: 0 1px 2px #BBB; }
.comment-body-author {
background:#FF7700;
color:#000000;
alpha (opacity=50); -moz-opacity: 0.50; opacity: 0.50;
margin: 0;
font-size: 11px;
margin-top: 10px; /*position*/
padding: 5px;
border-radius: 10px 10px 10px 10px;
-moz-border-radius: 10px 10px 10px 10px;
-webkit-border-radius: 10px 10px 10px 10px;
}
5. Preview dan Save Template (kalau tak ada apa-apa masalah/error)
5. Preview and Save Template (if doesn't have errors)


Qihah dah tak ingat mana jumpa codes ni sebab dah lama dah.. Rasanya daripada seorang blogger perempuan Cina.. jumpa blog dia time blogwalking sebulan lalu kot. serious tak ingat link dia :(  So, ni kod qihah copy yang ada di template qihah. :)
Assalamualaikum :)
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

19 comments:

  1. wahh... tutorial baru.. yeahhh... :D

    ReplyDelete
  2. tuto yang menarik (y) nak cuba ni :) xx

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Qihah. Okey, akak cuma nak nasihatkan Qihah supaya bila jumpa sesuatu 'benda' dari blog orang lain, tolong kredit. Dah lama akak perhatikan Qihah. Qihah selalu 'save' sesuatu benda dan buat macam benda tu hak Qihah. Bila ada orang copy, mesti Qihah marah sedangkan itu bukan hak Qihah. Macam doodle hari tu, Qihah 'save' dalam komputer dan buat header guna doodle tu. Dan bila apply kat blog, Qihah tak kredit dekat pembuat doodle tu. Qihah cakap Qihah lupa. Sedih hati pembuat doodle tu bila tahu doodle dia diambil oleh blogger famous tapi tak kredit. Memang ye Qihah dah cakap kat entry tu yang Qihah lupa tapi bila entry tu dah tenggelam? Orang akan cakap itu doodle Qihah. Akak tengok blog Qihah ni takde tempat "kredit". Adakah 100% benda dalam blog Qihah ni, Qihah punya? Akak selalu perhatikan Qihah. Berubah ye sayang :) Jangan kerana populariti yang Qihah miliki, Qihah boleh buat sesuka hati, tindas blogger baru sana sini. Sebab Qihah fikir mesti ramai yang membela Qihah kalau Qihah kena serang. Kalau Qihah tak nak publishkan comment ni pun takpe, akak faham Qihah mesti malu. Akak cuma nak bagi nasihat :) Maaf kalau keterlaluan..

    ReplyDelete
  4. nanti nak cuba, hehe . thanks for sharing ye kihah ,kihkih

    ReplyDelete
  5. Akak copy code nye utk di tuto akak :) tp gambar akak punya ;) Thanks kihah.

    ReplyDelete
  6. Kenapa Qihah tak approve komen akak? Qihah takut? Takut populariti Qihah menurun? Semua ni duniawi sahaja :)) Qihah tak boleh terima teguran akak ke? Atau memang Qihah bersalah?

    ReplyDelete
  7. Oh then , nanti yanie letak credit :) Ok tak ? ke nak akak padam ?

    ReplyDelete
  8. @Anonymous Populariti? Come on la akak. Adik tak minat langsung populariti ni. Adik pun tak nak 'popular' dan adik pun bukan dalam golongan ni. Adik tak pernah pun kata adik popular ke adik blogger famous ke. tak pernah walau sekali pun akak. Tapi akak dan orang-orang lain yang kata kan? So, adik tak kisah pun naik ke turun ke apa ke. lantak la nak turun ke naik ke tak da langsung ke. Mostly codes-codes di tutorial ni qihah dah edit kepada yang qihah sendiri dan tak sama 100% dengan asal. Adik ambil daripada codes-codes adik sendiri, akak :) Gambar-gambar pulak dah MEMANG adik tak ingat sumbernya. Kadang-kadang gambar-gambar ni dah bertahun-tahun ada dalam laptop adik. Ada yang ownernya dah delete website la apa la. Kenapa akak tanya? Kalau akak tahu salah seorang ownernya memang dialu-alukan beritahu adik :) adik bukannya hipokrit sangat. Jangan tuduh sembarangan. Assif, Assalamualaikum :-)

    ReplyDelete
  9. @Yanie Andierah tak payah padam pun tak pa :)) lagipun dah ada nama/link blog adik di sidebar tu pun dah ok... :)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih.. Nurrul dah guna.. Comeyyhh ! :D

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita