14 December 2012

Tutorial Photoshop : Image in Text


Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Lama pulak tak buat tutorial Photoshop ni.. Since ramai yang dah tanya.. apa salahnya share tak? Diorang tanya soalan lain sebenarnya. Tapi, tak pe la kan.. :p

1. buka photoshop. tak kiralah CS berapa pun ok? qihah guna cs5 sebab qihah suka gunakannya. (tolong la jangan tanya lagi soalan "kalau guna cs 2/3 and more tak pe x?)(saya dah penat nak jawab) hehe


2. File > New > lepas tu set sendiri dan pastikan background contents Transparent ye


3. Amek yang ada button T kecik tu, ha tekan tu.. pastu set la font apa korang nak guna pastu set size dan warna ye.

4. Yang ke empat ni cara nak set gambar tu as pattern. Korang tekan 'Ctrl' dan 'N' serentak ataupun File > Open. Lepas tu select gambar ye.


5. di tab gambar tu lagi, korang edit > define pattern. ohya.. kalau gambar korang besar sangat, tolong kecikkan.. agak2 muat untuk perkataan tu ye. macam mana? Image > Image Size


6. Berbalik kepada tab yang perkataan tu. Di layer text, korang right click lepas tu amek Blending option.


7. Tick di Pattern dan tekan pattern tu, pastu tengok anak panah yang qihah tunjukkan sebelah gambar (pattern).. korang pilih ok, lepas dah pilih, tengok di scale. kat sini korang boleh adjust sikit dan tekan OK.
** boleh tick stroke dan lain2 tu. hehe

8. kalau Dah siap. boleh save

assalamualaikum ^_^
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

9 comments:

  1. thanks, Qihah. Dah lama cari tuto ni.

    ReplyDelete
  2. thanks for the tuto * walaupun dah tahu XD hehehe ^_^

    ReplyDelete
  3. Nice, btw ..

    Jom Join Ga ni : http://aimi-wardina.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-aimi-akhairina.html

    ReplyDelete
  4. info menarik.. :)

    join kalau sudi k.. :)

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2012/12/kamu-sahabatku-giveaway-by-ejulz.html

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita