Tutorial and Freebies Photoshop : Circle Opacity Effect

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

that's my own quotes. jangan guna buat harta sendiri ye :p haha

So yeah, let's begin! (rasanya ramai dah tahu hhaha)

1. Open your photoshop
1. Buka photoshop anda. tak kisah cs berapa pun and please dont ask me twice
2. Click File Tab Menu and choose Open. Select your image.
2. Tekan Menu tab File di atas tu dann pilih Open. Pilih gambar yang anda nak


3. Click the Marquee Tool and select Elliptical Marquee Tool (M)
3. Tekan 'Marquee Tool' dan pilih Elliptical Marquee Tool (M)
4. Drag your cursor on your image untill you have done with your circle. haha.
5. 'Drag' (tekan kiri di cursor anda di atas gambar tadi dan jangan lepas) sehingga anda dah siap dengan bulatannya


5. Then, Click on the Layer tab above. Hover your cursor at the New Fill Layer and choose What you want (for this tutorial I'm using Solid Color)
5. Selepas itu, Tekan Tab Menu Layer kat atas tu. Halakan cursor anda di New Fill Layer dan pilih anda nak guna yang mana satu (untuk tutorial ni saya guna Solid Color)


6. Change the Opacity at 'Layers'
6. Ubah Opacity di 'Layers' Color tu.
7. You have done!
7. Dah siap!


Boo yeah. Tutorial ni dwibahasa english dan malay so please pardon my english. huhuhu. So, nah amek freebies ni. nak tambah tulisan apa-apa atas tu ikut suka anda lah ye.

width: 800px
format: png


Komen Komen Komen! ^_^
Assalamualaikum.

Comments

  1. Bila la akak nak rajin mcm adik ni buat tutorial >_<
    keep it up dik ! :)
    nice sharing :)

    ReplyDelete
  2. easy nye, as easy as eating air batu campur.. :)

    ReplyDelete
  3. nice! cantik header kihah yg mcm tu :D thanks for the freebies :D

    ReplyDelete
  4. Nice tuto ;) baru akk fham cm ner nak wt ni Yeay ! Thanks Kihah. Sayang Kihah ! Muahhh ~

    ReplyDelete
  5. Ohh , comelnya.. :") thanks for sharing.. ^^

    ReplyDelete
  6. Atototot rajin kihah buat tuto ,kihkih..mataceeeeh

    ReplyDelete
  7. sy ambik gambar tu. Takde idea. Masih buntu nak guna gambar pe yg sesuai :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your words defines you

Popular posts from this blog

Tutorial : How To Use Blogskin? Cara nak Guna Blogskin

Senarai Pemenang Anugerah Melodi 2016