26 December 2012

Tutorial and Freebies Photoshop : Circle Opacity Effect


Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

that's my own quotes. jangan guna buat harta sendiri ye :p haha

So yeah, let's begin! (rasanya ramai dah tahu hhaha)

1. Open your photoshop
1. Buka photoshop anda. tak kisah cs berapa pun and please dont ask me twice
2. Click File Tab Menu and choose Open. Select your image.
2. Tekan Menu tab File di atas tu dann pilih Open. Pilih gambar yang anda nak


3. Click the Marquee Tool and select Elliptical Marquee Tool (M)
3. Tekan 'Marquee Tool' dan pilih Elliptical Marquee Tool (M)
4. Drag your cursor on your image untill you have done with your circle. haha.
5. 'Drag' (tekan kiri di cursor anda di atas gambar tadi dan jangan lepas) sehingga anda dah siap dengan bulatannya


5. Then, Click on the Layer tab above. Hover your cursor at the New Fill Layer and choose What you want (for this tutorial I'm using Solid Color)
5. Selepas itu, Tekan Tab Menu Layer kat atas tu. Halakan cursor anda di New Fill Layer dan pilih anda nak guna yang mana satu (untuk tutorial ni saya guna Solid Color)


6. Change the Opacity at 'Layers'
6. Ubah Opacity di 'Layers' Color tu.
7. You have done!
7. Dah siap!


Boo yeah. Tutorial ni dwibahasa english dan malay so please pardon my english. huhuhu. So, nah amek freebies ni. nak tambah tulisan apa-apa atas tu ikut suka anda lah ye.

width: 800px
format: png


Komen Komen Komen! ^_^
Assalamualaikum.
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

11 comments:

  1. Bila la akak nak rajin mcm adik ni buat tutorial >_<
    keep it up dik ! :)
    nice sharing :)

    ReplyDelete
  2. easy nye, as easy as eating air batu campur.. :)

    ReplyDelete
  3. nice! cantik header kihah yg mcm tu :D thanks for the freebies :D

    ReplyDelete
  4. Nice tuto ;) baru akk fham cm ner nak wt ni Yeay ! Thanks Kihah. Sayang Kihah ! Muahhh ~

    ReplyDelete
  5. Ohh , comelnya.. :") thanks for sharing.. ^^

    ReplyDelete
  6. Atototot rajin kihah buat tuto ,kihkih..mataceeeeh

    ReplyDelete
  7. sy ambik gambar tu. Takde idea. Masih buntu nak guna gambar pe yg sesuai :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita