19 December 2012

Tutorial : Footer Blog Mine Version


Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Since ramai yang dah tanya, dan saya pun dah naik rimas nak jawab, so saya pun buat la tutorial ni. Walaupun agak lama ya. Sorry la membuatkan anda tertunggu-tunggu sampai ada yang buka page source sebab tak sabar. Macam dengan Pffttt je orng tu. Saya kenal awak ya. *jeling*


My own codes. Please DON'T RE-POST without my permission!

**Untuk pengguna template Denim/Washed Denim/Minima etc shaja. hehe. Sorry Simple, Window, Ethearealllll dan lain2 lagi Template user :(



1. Blogger > Layout > Add A Gadget (amek yang bawah sekali ye) > HTML/JavaScript
2. Copy codes ni dah pastekan di ruangan HTML/JavaScript
<center><div style="width:910px; style:font-size:12pt; color:#fff; background-image:url('URL BACKGROUND'); height:80px;">
<br /><br />
<div style="background:#000; width:100%; filter: alpha (opacity=50); -moz-opacity: 0.50; opacity: 0.50;">
<b><span style="color: #FF0000; font-size: large;"> Terima Kasih sudi Singgah. ^^</span></b><br />AYAT ANDA </div></div></center>
Oren : Tukarkan 910 ni mengikut kelebaran blog anda ye
Biru : Letakkan URL/Link Background anda suka.
Hijau : Tukarkan kepada warna yang anda suka. boleh cari di http://www.colorpicker.com/
Merah : Tukar mengikut kreativiti masing2


3. Save. Lepas tu ada kosong ni kan? Ha. Korang pergi pulak di Template > Ctrl+F serentak ataupun tekan je F3 di keyboard dan Search
#footer .widget {
4. Bawah tu ada codes ni kan?
margin:.5em;
padding-top: 20px;
font-size: 85%;
line-height: 1.5em;
text-align: $startSide;
Delete codes tu dan GANTIKAN dengan
font-size: 85%;
line-height: 1.5em;
text-align: $startSide;
So, nanti akan jadila macam ni :
#footer .widget {
font-size: 85%;
line-height: 1.5em;
text-align: $startSide;
}
5. Preview dulu baru save ya.

Penat aku tulis. komen la sikit.... huhu Jadi tak? :) hehe
Assalamualaikum

26th Birthday Giveaway by ShidaR!
Dress and Domain Giveaway!
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

23 comments:

  1. jdi..tp dia pndek mcm xsama pnjang ngan body blog tu..nk buat cmne eh?

    ReplyDelete
  2. @Alia Syuhada Awak tak nampak ke yang saya highlight 910 tu? tukarkan kepada kelebaran blog awak la

    ReplyDelete
  3. Terima kasih qihah sebab buat tutor ini.rajin qihah buatkan.btw lawa design blog yang baru ni :D

    ReplyDelete
  4. Faqihah, tk junpe la code footer widget tu HELP ME !

    ReplyDelete
  5. Nice one ! !
    Nurrul nak cuba ! :)

    ReplyDelete
  6. #footer .widget { tu takder pun kihah

    ReplyDelete
  7. kihah, kenapa bila saya nak ganti kod font-size: 85%;
    line-height: 1.5em;
    text-align: $startSide;
    background dia jadi transparent ye?

    ReplyDelete
  8. Terlalu banyak Getgates mempengaruhi beban muat (loadingBlog).

    ReplyDelete
  9. Thanks Kihah ,jadi la .. Boleh nk share dekat blog ?Tapi Asma' credit kt kihah :D

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita