Posts

Showing posts from September, 2011

Tutorial : Letak Header Kat Blog

Image
Assalamuaalikum and Hye :>

Hye evelibadddyy! Ni punya tuto untuk newbie. Yeah, Maybe diorang nikan baru je berblogging. Mesti nak tahukan? Hahaha. So, pelengkap blog ialah header. So, jom kita start. Tuto ni direquestkan okeh DIA.
1. Dashboard > Layout >

2. Header > Edit

3. Lepas tu ada naik satu pop-up-window. ha. ikut suka korang la nak upload gambar ke taupun nak guna Url. Korang boleh ambik freebies NI atau INI atau yang orang lain punya.

Okaay. Paham tak? Kihah ingat nak buat header free pulak lepas ni. Hehe. Sabar ek. Kalau tak faham, ask kihah di Facebook. Wassalam.

Tutorial : Letak Shadow Keliling Blog

Assalamualaikum dan Hye :>

Tadi masa berfacebook, ada seorang ahli The Superb Blogger tengah chatting dengan ahli lain. Kita malas nak join mulanya, pastu, Diorang tanya kak Lettha macam mana nak buat shadow kat keliling blog. Ekceli, blog tite pun ade. Hahah. Kita pun menyibuk.

So, meh sini Kihah ajar. Just follow this step by step ok.

DENIM 1. Dashboard > Design > Edit HTML 2. Tekan F3 atau CTRL F cari kod ini #content-wrapper {3. Dan jumpa? Pastekan kod ni kat bawah kod anak-anak #content wrapper {

-moz-border-radius: 30px 30px / 30px 30px; border-radius: 30px 30px / 30px 30px; -moz-box-shadow: 0 0 15px 5px #FFFFFF; -webkit-box-shadow: 0 0 15px 5px #FFFFFF; } NotaNota!
Colour tukarkan dengan colour korang sendiri. Tekan SINI.

4. Save Template

SIMPLE TEMPLATE
1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expand Widget template 2. Tekan F3 atau CTRL F cari kod ini .content-inner {3. Dan jumpa? Pastekan kod ni kat bawah kod anak-anak .content-inner {

-moz-border-radius: 30px 30px / 30…

Tutorial : Komen Box Macam Kihah [1]

Image
Assalamualaikum dan Hai Bloggers :>

Lamakan Kihah tak buat tuto? Rindu kat Kihah tak? LOL. hehe. Kihah payah sikit nak online sebab nak periksa UPKK. So, masa sangaaat terhad. Doakan saya dapat 8A dalam UPKK :)


Ini adalah komen boxnya.

DENIM
Letak Background 1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expend widget template 2. Cari kod /* comment3. Cari kod lebih kurang macam ni kat bawah /* comment tu.
#comments h4 {
margin: 1em 0;
color: #999999;
}
#comments h4 strong {
font-size: 110%;
}
#comments-block {
margin: 1em 0 1.5em;
line-height: 1.3em;
}
#comments-block dt {
margin: .5em 0;
}
#comments-block dd {
margin: .25em 0 0;
}
#comments-block dd.comment-footer {
margin: -.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
font-size: 78%;
}
#comments-block dd p {
margin: 0 0 .75em;
} 5. Gantikan/Delete kod kat atas tu dan gantikan dengan kod kat bawah ini.
#comments h4 { margin: 1em 3em; font-weight: bold; line-height: 1.4em; } #comments-block { margin-left:1.5em; line-height:1.6em; background: #ffffff; color: black; padding: 1em; bord…

Sifat dan Ciri Wanita Muslimah

Assalamualaikum dan Hye :)


Apa Khabar semua? Selalu Kihah buat post tentang Tutorial saja kan? Okay. Hari ni Kihah nak buat post tentang keilmuan dan keislaman sikit. Hehe.



Wanita adalah salah satu makhluk ciptaan Allah Subhaanahu wata’ala yang mulia. Karakter wanita berbeza dengan lelaki dalam beberapa hukum. Ianya seperti aurat dan aurat lelaku.
Wanita memiliki kedudukan yang sangat agung dalam islam. Islam sangat menjaga martabat seorang wanita. Wanita yang mulia dalam islam adalah wanita muslimah yang solehah.
Wanita muslimah tidak cukup hanya dengan muslimah saja, tetapi haruslah wanita muslimah yang solehah kerana banyak wanita muslimah yang tidak solehah. Allah Subhaanahu wata’ala sangat memuji wanita muslimah, mu’minah yang sabar dan khusyu’. Bahkan Allah Subhaanahu wata’ala menyifatkan mereka sebagai pemelihara yang taat. Allah Subhaanahu wata’ala berfirman:
Artinya: “Maka wanita yang sholihah adalah yang taat, lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada dikarenakan Allah telah…

Tutorial : Vertical Menu Tab

Image
Assalamaualikum and Hye :>

Tadi masa berfacebook, Anis Maisarah ask Kihah macam mana Kihah buat Tab macam ni :


Tutorial ini credit to Kak Una :D
Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript
Pastekan kod ini kat ruangan HTML/JavaScript <style type="text/css">
/*Credits: Dynamic Drive CSS Library */
/*URL: http://www.dynamicdrive.com/style/ */
.sidebarmenu ul{
width:250;
text align:center;
list-style-type: none;
font: normal 13px Century gothic;
}
.sidebarmenu ul li{
position: relative;
}
/* Top level menu links style */
.sidebarmenu ul li a{
display: block;
overflow: auto; /*force hasLayout in IE7 */
color: white;
text-align:center;
text-decoration: none;
padding: 0px;
}
.sidebarmenu ul li a:link, .sidebarmenu ul li a:visited, .sidebarmenu ul li a:active{
background-color: #C6C6C6; /*background of tabs (default state)*/}
.sidebarmenu ul li a:visited{
color: white;}
.sidebarmenu ul li a:hover{
background-color: #000000;}
/* Holly Hack for IE \*/
* html .sid…

Tutorial : Blockquote Macam Kihah [2]

Image
Assalamualaikum and Hye semua :>
Maaf sebab Kihah lambat sikit update. Ada beberapa req. lagi. Macam dah tak terurus dah.
Okay. Kihah tahu korang tak akan baca kat atas tu kan? Cer tengok gambar ini.
Sebelum. Selepas 
Ohsem kan? Pastu, ada shadow pulak. FUYYYOO! Hahaha. Ok. Jom buat visitor blog korang suka main dengan blockquote korang. Haha
1. Dashboard > Design > Edit HTML 2. Search kod blocquote korang. .post blockquote ATAU blockquote {3. Kalau ada kod sebelum ni kat bawah .post blocquote tu, delete dan gantikan dengan kod bawah ini.

blockquote {
background: url(URL GAMBAR 1);
background-attachment:fixed;
border:2px solid #bfbdf2;;
border-right:10pt double #bfbdf2;;
padding: 4px;
border-bottom-left-radius: 10px;border-top-left-radius: 10px;margin:1em 20px;
}
blockquote:hover {
background:url (URL GAMBAR 2);
background-attachment:fixed;
border:1px dashed #bfbdf2;;
border-left:10pt double #bfbdf2;;
-webkit-transition: 1s;
-moz-box-shadow: 0 0 10px#8D38C9 ;
-webkit-box-shadow: 0 0 1…

Tuto : Kecilkan Shoutbox / Privite Shoubox

Image
Assalamualaikum. :>

Ni merupakan tuto kedua. Juga direquest di Comment :) Tapi, kali ini direquestkan oleh Nuratiqah bt Mu'az. Lets begin.

Bukak code Shoutmixt/Shoutbox anda. Kalau tak da, Tekan SINI untuk tuto.

Pastu, tengok code dia. Ada tulis Height kan? Tukarkannys kepada 100 untuk Privitekannya. Kalau semakin menambah, semakin meninggi kotak shoutbox korang.


Done? Save it. 
Itu sahaja. Wassalam.

Tuto : Linkkan Perkataan / Nak letak Link

Image
Assalamualaikum dan Hai :>

Tadi Kihah buka Blog. Pastu, terkejut ada 23 Comments. Hihihi. Tak pernah jadi macam tu :) Masa nak approve Comment tu, ada juga orang request tuto.


Tuto ini direquestkan oleh Syasya Aqilah. Kasi up sikit dia punya blog. LOL. Hihi. Jom buat :
DI POST
1. Log In Blogger > Dashboard > New Post 2. Tulis je apa-apa dekat ruangan tu/lepas upload gambar. Pastu, Boldkan perkataan tu.

3. Korang tengok ada tulis Link kan? tengok yang anak panah tu. Tekan je benda tu. Nanti dia akan keluar benda ini.
4. Pastu, tekan OK.  5. Siap la
Di Sidebar/Gadget
Like usually, Dashboard > Design > Add A Gadget >

Pastu, korang pilihlah  HTML/JavaScript or Text.

Tulis je apa-apa kat situ. Pastu, korang akan nampak simbol macam ni. Tekan.


Tekan tu, nanti dia akan keluar pulak macam ni.

Tulis je kat situ URL yang korang nak. And then, Tekan OK.
Wassalam