15 April 2012

Tutorial for New Blogger : Post Blockquote


Giveaway Wajib Join!

Assalamualaikum dan Assalamualakum dan Hai!

Tutorial ni for new blogger lah. Dulu suka panggil newbie. Tapi, rasa janggal pula. Macam orang berkasih sayang panggil kat pasangan dia 'biee'. Eww?

Ramai tanya. Eh. Tak ramai pun. 2-3 orang je. hahaha. Diorang tanya, macam mana nak tengok post blocquote ni? Rasa kesian pula kat diorng. Nanti kalau tak ditunjuk caranya, sampai bila bila tak tau apa tu blockquote kan? So, korang baca leklok k :D

Apa itu Blockquote?
Blockquote ni ada pelbagai jenis menikut kekreativitian korang dan kepandaian korang bab codes ni lah. Ni antara salah satu contoh. Senang cerita, blockquote ni macam sejenis kotak lah!
CONTOH BLOCKQUOTE
Macam mana nak gunakan Blockquote?
Ha! Nilah soalan yang ramai blogger baru tanya. Caranya senang je. Just follow this step :

1. Dashboard > Buat entry macam basa/Click New Post.
2. Korang nampak tak button " kat atas tuu? Button macam ni haa.


3. Nampak kan? after korang tekan tu, secara automatik, korang punya typing error yang | akan ke tengah sikit kan? Maknanya, dah jadi dah la.

Kalau dah habis tulis dalam blockquote tu, korang tekan enter kat keyboard korang k :D

Kenapa Blockquote Saya Tak ada background pun?!
Eh. Ni punya soalan macam marah kat kihah je. Chill bro. oohya. Blockquote ni ada manyaakk jenis.  Maksud kihah, err. Tekanlah link kat bawah ni kalau korang nak tahu.

TUTORIAL.





Post Blockquote
Post Blockquote berbackground 
Blockquote Hover Keluar Icon dihujung 
New Style Blockquote vers 3
New Style Blockquote vers 4
New Style Blockquote vers 5
New Style Blockquote verse 6
New Style Blockquote vers 7
- Blockquoteeeee
- Block it sampai masuk peshbuk

Cara nak letak part 2. 
Eh. ada part? Okay. whatevah. Hahaha. Korang nampak kan Edit HTML kat sebelah compose tu? Kalau korang nak letak ikut kod pun boleh!

1. new post > Edit HTML
2. Paste kod ni


<blockquote>ISI ANDA,</blocquote>




3. Lepas tulis isi, tekan compose dan taip macam biasa.



K. Dah cukup kut penerangan pendek lebar mengenai Blockquote ni. Kalau rasa tak paham apa apa, just comment me kay. Muahahaha. Dahlah. Kihah dah penat menaip.

Ohya. semua benda yang kihah taip atas ni 100% berdasarkan pemahaman dan otak kihah dan jari kihah sendiri dan dipinjam daripada Allah. Jangan cuba nak mencuri atau re-post ok! Tolonglah hargai n_n penat tau menaip ni. Sampai pidato tak hafal. Dahlah pertandingan tu dalam minggu ni! Huaa! 

So, akhir kata, tolong hargai dan hargai . Kalau nak buat re-post (tulis/copy ke blog anda) tolong creditkan dan linkkan ke blog kihah ok! bye dan Assalamualaikum.
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

7 comments:

  1. Keren, Sebagai bloger Newbie saya banyak belajar dari anda untuk memahami sedikit pola Css,HTML, javascript dan mungkin jquery...
    jangan lupa kunjung balik blog saya yang tidak kemas dan lambat loading..

    ReplyDelete
  2. Nice entry..tutorial yg membantu rakan blogger :D

    ReplyDelete
  3. @Suwardi Unggit : Hehe.. Saya udah kunjungi blog kamu :)
    @Cik Adieb : Thank Youu

    ReplyDelete
  4. boleh ajar tak macam mana nak clear kan post dari links to this post..

    ceritanye ialah sy ni newbie.. so main hantam je buat blog..
    hajat dihati nak buat linkwithin so tak tau masa tu g clik2 kat links to this post.. so ada lah separuh article tu kalau visitor clik kat gambar2 links to this post keluar home button .. article tak keluar...hukhukhuk.. tunjuk ajar mu sifu

    ReplyDelete
  5. @Ieda Aimarl Nak URL blog akak boleh tak? :) adik tak berapa nak faham.. huhu

    ReplyDelete
  6. It is a big ole' thump with those that are used to diagnose? The initial signs of lupus are: hyperactivity of the major characteristics. Most often the lupus anti-coagulant was also reduced the dependence of patients may experience some degree of hair after delivery. Current treatments include steroids, according to Baptist Health Systems notes that many people don't smoke.
    On the other and ill-defined sites. lupus can be used on my nose that was it.
    Who could benefit lupus patients to understand.

    Feel free to surf to my webpage lupus treatment Jansen
    my website - lupus treatment Jansen

    ReplyDelete
  7. Studies demonstrate that walking can get down your danger bad Cholesterol,
    it would be prudent to Focussing on foods which
    serve to get high gear levels down, at the same meter promoting HDL in the
    body. novel, healthful foods such as issue of
    lipid-lowering medication drugs, which is thinking to go on because statins trigger the atrogin-1 factor, which plays a
    key office in muscleman withering. coronary artery
    disease which is met Jason Myers.

    Here is my web site: cholesterol medicine should you take
    my site: cholesterol medicine should you take

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita