5 April 2012

Tutorial : Link Exchange


Assalamualaikum.

I got a request from Nisrin Amani. She asked me by wrote it at comment box.


So, here we go! Oh ya. before that, pictures that use under this credit to kak Lyssa. :)

DAFTAR ACCOUNT.
1. Pergi SINI dan tekan REGISTER.
2. After korang register/daftar, dia suruh confirm kan? Buka email korang (yahoo, gmail, etc). Tolong tunggu for a while, korang akan dapat mesej from Mister Linky bukan? Tekan tu, dan isinya macam ni ;

Tekan untuk lebih jelas.

3. TEKAN LINK TU. Pastu, dia suruh log in semula kan? Login macam biasa.
4. Lepas log in, tekan WIZARD yang ada kat bahagian atas tu kan?
5. Tekan tu dan klik anak panah yang Kihah tunjukkan ini :)

Tekan untuk lebih jelas.

6. Tekan Generate Code dan Copy semua kod tu.

LETAK DI BLOG.
1. Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript
2. Pastekan kod yang korang copy tadi.
3. SAVE :)

LETAK DI ENTRY/PAGE
1. Dashboard > New Post / Edit Page. (Bagi yang tak buat Page lagi, TEKAN SINI untuk tutorial)
2. Tekan Edit HTML okay. bukan Compose! Pastekan kod korang kat situ.
3. Preview dan SAVE.

Kalau korang guna CLASSIC TEMPLATE, Korang kena pandai main dengan kod kay? Lepas tu, Kalau width/height dia terlebih had, kari kod ni.
height: 300px; overflow: auto; width: 440px;
Jumpa? Boleh adjust mengikut kesesuaian Tinggi (height) dan Lebar (width) blog anda kayy? Hehehe. Okaylah. Kalau tak faham, ask kihah kay? Insyallah kihah balas :D Bye dan Assalamualaikum
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

4 comments:

Budi Bahasa Budaya Kita