13 January 2012

Tutorial Scrollbar part 3


 
Assalamualaikum gais.

Nampak tak gambar diatas? Kalau korang use GOOGLE CHROME, mesti nampak kan? :) So today, Kihah nak buat tutorial scrollbar tula. Kod ni Kiah dapat from blogskins sebenarnya. But, dah lupa link owner dia apa :/ Hurmm.

1. Dasboard > Design > Edit HTML
2. Search kod ini
/* Header
3. Jumpa? Bagus, sekarang copy kod ini dan pastekan di atas /* Header :D
::-webkit-scrollbar {
width:15px;
height:10px;
}
::-webkit-scrollbar-button:start:decrement, ::-webkit-scrollbar-button:end:increment  {
height:10px;
width:10px;
display:block;
background:#DB7EDE;
border:1px solid #000000;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color:#FEE3FF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color:#DB7EDE;
border:1px solid #000000;
}
NOTA.
*Berdasarkan gambar diatas*
Bold : Tengok anak panah hitam pada gambar di atas. TEKAN untuk tukar.
Kelabu : Border untuk anak panah atas tu. TEKAN untuk tukar.
Oren :  Tengok anak panah oren pada gambar di atas. TEKAN untuk tukar.
Hijau Terang : Tengok ank panh Hijau d gambar di atas. TEKAN untuk tukar.
Hijau Tua : Border untuk anak panah Hijau. TEKAN untuk tukar.

4. PREVIEW dulu baru save.

Paham tak? Paham tak? Kalau ada masalah, sila tanya di shoutbox atau FANPAGE atau TWITTER okay?
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

17 comments:

  1. mende ney jadi bile view kat google crome jew kan? :(


    http://irsyanim.blogspot.com/2012/01/mari-pakena-nasi-lemak-meletup-di.html

    ReplyDelete
  2. thanx kak kihahh !tolongg buat toturiaal macam mana nak hias cbok kita jadi lawa ..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. kenapa tak jadi?
    akak x fhm lah

    ReplyDelete
  5. Saya guna Tuto ni yaa :) Terimakasih

    ReplyDelete
  6. saya dha guna tut0 nie.. thnx... menjadi lha... hehe...

    ReplyDelete
  7. Dah jadik lha !
    Thanks a lot Kihah =D

    ReplyDelete
  8. Thanks qihah .. menjadi .. :D

    ReplyDelete
  9. Terima kasih faqihah,, menjadi :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita