5 January 2012

Tutorial : Letak Widget Twitter versi lama di blog


Assalamualaikum gais.

Malam ni tak mimpi apa sampai rajin sampai macam ni :D Kahkahkah. Ekceli, ada banyak orang request. Dia ask macam mna nak letak widget Twitter kat blog. Ek eleh. Senang je tau :3 Percayalah cakap kihah ni :D


1. Pergi Dashboard > Design > Add A gadget > HTML/JavaScript
2. Letak perkataan ni
<center><script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 3,
  interval: 6000,
  width: 290,
  height: 220,
  theme: {
    shell: {
      background: '#f02bf0',
      color: '#3a2fd6'
    },
    tweets: {
      background: '#0d0d03',
      color: '#60f00c',
      links: '#0713eb'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: false,
    loop: false,
    live: false,
    hashtags: true,
    timestamp: true,
    avatars: false,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('username_twitter_anda').start();
</script></center>
3. Gantikan username_twitter_anda :)
4. Save!

Kalau untuk pengguna blogskin, caraya sama. tapi, kena pandai bodek kod tu. Kat blogskin kan tak de add a gadget, so, korang kena pandai cari lah nak letak kat mana. Kihah nak tell pun payah. Kod blogskin semua tak sama. Sorry guys.

Dah jadi? Kalau tak jadi, iform me at Twitter or FB okay? Komen kat post ni pun boleh! :D Hahaha

Bye, Assalamualaikum.
LIKE?
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

11 comments:

  1. Thanks Kihah. Semalam kemain akak godek godek twitter sebab nak letak widget ni tapi tak jumpa. Lastly, Kihah buat tuto. Aww, thanks eh :D

    ReplyDelete
  2. salam...nak tanya asal saya punya jadi kosong tak nampak tweet pon :(

    ReplyDelete
  3. lepas pilih widged tuu . tak bole nak klik my website >,< asal ? =='
    btw , thanxz yea :))

    ReplyDelete
  4. Thanks. Tapi, kalau nak tukar colour macam mana eh ?

    ReplyDelete
  5. xjd la..tweet tak kuar..kosong je..cane ek

    ReplyDelete
  6. takleh pun . resources takde . ganti logo and brands ? cmne pulak ? :(

    ReplyDelete
  7. xde pun...dh tukar yg baru kot..dye naek logo and brands lepas step ke3..cmne ek?

    ReplyDelete
  8. Bagusan tampilan yg lama, TQ Pak !

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita