20 November 2012

Tutorial : Letak Background, Edit Gadget Ask.Fm


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Ramai sangat yang tanya saya "macam mana nak letak background di form ask.fm" "Macam mana qihah letak background kat ask.fm ni?" Dan banyak lagi lah soalan. So, tutorial kali ni qihah share sikit macam mana qihah edit widget ask.fm jadi cantik macam ni :


1. Log-in account ask.fm korang > Setting > Widget
2. Korang tekan Edit CSS

*Size tu ikut suka korang

LETAK BACKGROUND
3. Korang cari kod ni
.askAnywhere-input {
4. Delete anak-anak kod tu ya. pastu, gantikan dengan ni
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 55px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border: solid 1px #B87289;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url('URL BACKGROUND');
*yang lain-lain tu boleh edit sendiri

BUTTON ASK
5. untuk button 'Ask' tu pulak, korang search
.askAnywhere-button {
6. Kat bawah kod tu, korang tambahla kod ni
background: #B87289;
width: 260PX;
p/s: adjust width tu sendiri ye.

CENTERKAN LINK ASK.FM
7. Cari kod ni
.askAnywhere-username {
8. Kat bawah tu ada kod ni kan? border-bottom: solid 0px #000000; korang delete 1 tu dan letak 0. Tak pun delete terus ja.

9. Lepas tu, letak
text-align:center;
CENTERKAN HEADLINE
*headline ni contohnya macam qihah punya : ✿ Anything to ask or say for me? :-)

10. Cari kod ni
.askAnywhere-slogan {
11. Korang paste kod ni bawah tu..
text-align:center;

Ok. Habis. Pening kan kalau baca? :3 Sebenarnya, korang boleh edit sendiri kat situ ok. Lepas dah edit tu, save dan automatik dia change sendiri kat blog korang. so, no need to paste kod dia banyak2 kali setiap edit la

MERAH : Tukarkan kepada code warna anda sendiri. boleh carik kat colorpicker
HIJAU : Tukarkan kepada URL background yg korang suka
OREN : tukar ikut ketebalan border yang korang nak.

okay. yang lain tu korang boleh edit sendiri ye? dan maaflah kalau korang tak faham ni ~.~ assalamualaikum
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

48 comments:

  1. Dah lama tunggu tuto ni thanxx Kihah ;)

    ReplyDelete
  2. Yeay ! Dah jadi :D Btw , congrats for ur result :D

    ReplyDelete
  3. macammana nak centerkan 'ask' dalam button tu ? adakah menggunakan 'text-align' jugak ?

    ReplyDelete
  4. @Eiyra Shaheira Sorrylah membuatkan anda tertunggu-tunggu. hehehe. Welcome.. :)

    ReplyDelete
  5. @Aisya Simpson hehehee. Cuba jangan tak cuba pulak. ahaa

    ReplyDelete
  6. Qihah, kenapa button ask tu tak berubah? gewamnyaa ><

    ReplyDelete
  7. Takfham lah yg URL background tu. Nk letak apa iya? Contoh boleh>

    ReplyDelete
  8. @Anonymous awak try tengok di bahagian freebies. ada background punya freebies click yang mana awak nak.. pastu ada url yang diberi di bawah gambaq background tu

    ReplyDelete
  9. kihah, dah buat, dah save, tapi npe x jd eyyy ?

    ReplyDelete
  10. kihah, macam mana nak tukar perkataan tu?

    ReplyDelete
  11. Thanks a bunch for sharing this with all people
    you actually

    understand what you are speaking approximately!
    Bookmarked. Kindly

    also consult with my web site =). We

    will have a link change

    arrangement among us!

    My blog; grandtruck.xaa.pl
    my web page: solar heating

    ReplyDelete
  12. Its such as you learn my thoughts! You appear to
    know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I believe that you can do with some percent to

    force the message home a bit, but instead of that,

    that is excellent blog. A fantastic read. I'll certainly be back.

    Look at my homepage ... www.vtoldboys.com
    Have a look at my weblog maytag mhwz400tq

    ReplyDelete
  13. I was just looking for this information for a while. After six hours of

    continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack
    of

    Google strategy that do not rank this type of informative websites in top
    of the list.

    Normally the top sites are full of garbage.
    Review my site ... http://wikimedia.cet.ac.il

    ReplyDelete
  14. magnificent points altogether, you simply gained a new reader.


    What would you suggest in regards to your post that you made some
    days ago? Any positive?
    My webpage : forum.backtrack-fr.net

    ReplyDelete
  15. I am continually invstigating online for articles that
    can help me. Thanks!
    My web site ... http://nekosan-nekosan.blogspot.fr/2010/11/2011-calendar-dates-for-english.html

    ReplyDelete
  16. I am continually invstigating online for articles that can help me.
    Thanks!
    Also see my web site :: http://nekosan-nekosan.blogspot.fr/2010/11/2011-calendar-dates-for-english.html

    ReplyDelete
  17. Hey there, You've done a fantastic job. I’ll

    definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident

    they'll be benefited from this website.
    Feel free to visit my web-site ... http://mediawiki.s355.xrea.com/x/index.php?title=Factual_Figures_On_Satellite_Television

    ReplyDelete
  18. Qihah , sis dah save , tapi tetap x jadi , kenapa eh ?

    ReplyDelete
  19. Qihah, kenapa bila save tak menjadi eh? Macam mana ni?

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita