4 August 2012

Nak masuk tandas pun kena bayar!


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera

Suatu hari Ibrahim bin Adham ingin membuang air kecil, lalu dia pun pergi ke tandas awam. Apabila dia ingin masuk ke dalam, seorang lelaki penjaga tandas menegurnya, “Wahai orang tua, bayarlah dulu sebelum masuk.”

Mendengarkan sapaan lelaki itu, air mata Ibrahim bin Adham pun bercucuran keluar dari matanya.
Lelaki tadi terkejut dan berkata, “Wahai orang tua, andai kata kamu tiada wang untuk dibayar, masuklah secara percuma. Janganlah menangis kerana ini.”

Ibrahim bin Adham menjawab, “Wahai pemuda, aku menangis bukan kerana aku tiada duit tetapi aku terfikir jika tempat sejijik ini pun harus dibayar untuk dimasuki, bagaimana pula dengan syurga Allah? Berapakah bayaran yang harus aku sediakan untuk masuk ke dalamnya?"



p/s: Jumpa entry ni blog kak Ila :) Rasa macam nak share pulak kat bloggers lain.. Renung-Renungkan Selamat Beramal ! :D

Gempak Giveaway Hari Raya by Amercorner.Com!!
Samsung Galaxy SIII, hanya RM999.. Macam mana nak dapat? Cepat Tekan SINI!!
Alamilah dunia penuh keajaiban di Hong Kong Disneyland! Dapatkan Tiket SEKARANG!
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

3 comments:

  1. Woa ! Nanti nak buat dekat bilik air shopping complexlah , biar padan muka dia :P

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita