25 August 2012

Tutorial Photoshop : Header berbentuk awan


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

contoh header berbentuk awan.

Haiiii. Hari ni qihah nak share dengan korang semua cara-cara nak buat buat header berbentuk awan. Tutorial ni korang kena ada Photoshop. Photoshop CS berapa pun boleh okay. Header macam ni sesuai kalau korang buat header bersambung dengan body blog :-)

1. Open photoshop > New


2. Ubah width & height mengikut citarasa anda. Pastikan Transparent. Dah siap tekan OK.


3. Click dekat bahagian yang ditunjukkan seperti gambar di atas.



4. Sekarang korang pergi dekat shape dan pilih bentuk yang  dibulatkan tu Lepas tu create shape dekat layer macam biasa.
p/s: Kalau korang tak ada bentuk tu, korang ikut anak panah biru tu okay? tekan anak panah kecik tu > all > Ok.



5. Sudah? Okay. Kalau korg rasa shape dia terlalu kecil. Korg bole ubah saiz dia. Pergi dekat Edit > Free Transform


6. Korang adjust lah awan tu ikut citarasa korang. Kalau dah siap, tekan Move tool

7. Pilih Apply je kalau dia tanya apa-apa okay.

8. Lepas tu korang bole la letak apa-apa je dekat situ. Ikut kreativiti masing-II. Bila dah siap, bole la save. Caranya. File > Save As > Format PNG > Save

Yeay. Dah siap! Jadi ke tak? Kalau ada apa-apa boleh tanya kihah kat ruangan komen. Insyaallah kihah akan jawab okay??  :-)
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

6 comments:

Budi Bahasa Budaya Kita