Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri

ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera :)




Hari ni Faqihah nak share dengan korang beberapa tips nak jaga kesihatan diri mengikut Islam, sunnah nabi. Selain tu, un-muslim pun boleh mencubanya.. Tak salah pun :)

PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama


4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.


p/s : Sentiasalah berdoa serta berzikir kerana itulah senjata orang islam :D
Kihah jumpa tips ni di laman sosial, facebook semalam. Pastu, kihah sharekan kat fanpage kihah.. Boleh sebarkan maklumat ini kpd saudara Muslimin Muslimat yg lain agar menjadi amalan kpda kita semua dengan memberitahu mereka dan tekan button Share :)
Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun beliau sudah meninggal. sharing is caring.
Assalamualaikum ^^

Comments

  1. nice...
    thanks for input
    salam kenal~~
    nama kamu mcm nama arwah adik akak..:)

    ReplyDelete
  2. very good info. copy paste. saye akan kredito kamu!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. Faqihah salah typing "Muslim Muslimat" sepatutnya "muslimin muslimat" kerana muslim adalah seorang lelaki islam. Untuk menjadikan ia ramai lelaki islam, perlu ditambah 'ya' dan 'nun'. Muslimat itu dah betul. :)

    ReplyDelete
  4. @liyana alhamdulillah.. thank you.. semoga arwah tenang di alam sana :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Budi Bahasa Budaya Kita

Popular posts from this blog

Tutorial : How To Use Blogskin? Cara nak Guna Blogskin

Senarai Pemenang Anugerah Melodi 2016