16 July 2012

Tutorial : Close Tab Text (Tekan ayat terus tutup tab)


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera




Ramai yang tanya macam mana kihah buat macam tu.. Maksudnya, kalau korang tekan perkataan tu, nanti automatik blog atau tab tu tertutup. Paham? Okeyp. Caranya mudah jewp.

Update blogger Interface
Pergi Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript

Old Blogger Interface
Pergi Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript

Ataupun, apa-apa sahajalah. Kalau classic template/blogskin, memandailah cari tempat nak paste kod ni


Pastu, copy kod ni. Pastekan kat ruangan yang dikehendaki ye :

<center>Tak Suka boleh tekan <a href="javascript:window.close();">SINI</a></center>
Save.

Kata Kunci:
Biru : Ayat sebelum nak close text. Boleh tambah/tukar/ganti sendiri oke.
Merah : Ayat close text. Boleh ubah kepada yang anda suka.
Hijau : Kalau tak nak ayat ni center/tengah boleh buang je kod tu. Kalau nak center, biarkan je

Senang dan simple je kan? Jadi tak? Komen lah sikit. hahaha :) Minta tolong like GAMBAR INI KEJAP
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

4 comments:

Budi Bahasa Budaya Kita