16 July 2012

Dah ada domain sendiri :) Bertukar ke .com


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Mungkin ramai dah tahu kot pasal ni sebab haritu Kihah ter-share kat twitter ngan Facebook. hahahaha. Nak buat cam na dah jadi. kekeke.


Macam mana Kihah dapat tukar eh?
Korang ingat tak ada satu segmen yang kihah join iaitu Segmen Team Follow Back by AmerCorner?  Baru-baru ni amer dah umumkan pememang-pemenangnya. Kalau nak tengok, boleh ke ENTRY INI. Kihah sebenarnya tak tau macam mana leh menang ni. Hehehe. Btw, tahniah untuk beberapa orang peserta lain yang menang ^^
p/s : Amer ada buat giveaway lagi! Hadiahnya 3-Lens Lomo, Kamera Lomo dan lain2 lagi. Jom TENGOK SINI!! :)

apaitudomain-name


Apa itu domain?


- Domain ialah link/url laman web. Contohnya, nama domain bagi laman web ini ialah faqihahhusni.com

- Ia juga ibarat alamat rumah yang membolehkan orang lain mencari, menjumpai dan melayari sesebuah laman web dan takde dua atau tiga nama domain yang sama, bak kata orang putih “one & only”. Jadi, kalau ada orang dah beli contohnya saharol.com, korang dah tak boleh beli lagi kecuali nama domain ni luput.

- Ya, nama domain ada tarikh luputnya. Macam makanan lak. Ada sesetengah penjual nama domain yang menawarkan bayaran secara bulanan & tahun. Dan yang paling best, korang boleh dapatkan nama domain secara percuma sekali bila menyewa hosting (Ni bergantung kepada penyedia hosting tu la, kalau ada dia tawarkan, ada la. Kalau takde, takde la tu). Macam saharol.com ni. Nama domain percuma, cuma hosting je perlu bayar dalam RM100+ setahun (pokai aku dibuatnya). -.-”

- Nama domain juga turut diperdagangkan sampai ada yang cecah berbilion USD. Giler kan harga macam tu? Agak2 kalau saharol.com ni dijual, mesti seringgit pun orang tak nak beli. Wakakaka.

**disalin dari sharol.com

Okay. Skarang korang dah tahu kan apa itu domain?? Ha... Domain ni ada lagi satu jenis apa tah namanya hosting. kalau korang baca semula kat atas tu, ada tulis juga.. Tapi, Kihah punya domain je.

Kalau korang nak tukar ke domain sendiri, korang boleh guna yang google/blog dah sediakan.. Tapi, korang kena dapatkan nasihat pakar bab domain bagai ni ye. nanti takut rosak blog anda. antara web yang jual domain ni ialah datakl.com.. Domain ni kena beli ye.

Habistu, kalau orang search letak 'blogspot' boleh jumpa tak blog Kihah?
Uissshh! Mestilah boleh!! Kalau tak, memang rugilah tukar. Kalau korang search faqihahhusni.blogspot.com, nanti akan terus di-directkan kepada faqihahhusni.com. Maksudnya, ianya akan bertukar dengan sendiri blogspot tu ke com :)

Kalau korang tukar, selalunya akan ambil masa 3 hari. Macam kihah haritu. hehehe



Hehehe. Malas nak taip memanjang :) Mekasih sebab sudi baca entry ni. rasanya dah tak ada apa-apa nak type. hehehe :) Selamat berblogging ye! Assalamualaikum..

P/S minta tolong VOTE UNTUK KIHAH DI SINI 

author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

6 comments:

  1. Wow Kihah!
    bestnya dapat domain sendiri.
    :)

    ReplyDelete
  2. @ShiqinKhairul hehehe. Alhamdulillah. Shiqin pun boleh dapat kalau rajin joinkan diri dalam any ga/contest yang tawarkan hadiah ni :D

    ReplyDelete
  3. tahniah dah ade domain sendiri ^^

    ReplyDelete
  4. @Cik Rongoks Alhamdulillah.. mekasih cik rongoks :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita