13 March 2011

Tuto : Tukar Font Blog


Assalamualaikum Blogger yang dikasihani sekalian :)
Hari ini Kihah nak Share kepaa anda cara nak tukar Font Blog. Jom Start!
EHHHH! Sebelumtu, korunk tahu ke ae tu 'Font' ? Ala.. Korong ni, macam la tak tahu.. Font tu tulisan la. Korunk perasan tak, tulisan di entry Kihah berubah? Mesti Korunk perasan kan? HAAA! Tu la Font! Ayyaaa!

Jom Mula!

1. Macam biasa, Dashbord --> Design --> Edit HTML

2.Tekan Ctrl + F SERENTAK! Cari code yang korang nak ubah tulisan.


post tittle : h3.post-title, .comments h4 { atau .post-title {atau .post h3 {sidebar : h2 {
blockquote : .post blockquote {
post footer : .post-footer {
tulisan blog : .post-body {
date header : .date-header {
3. Letakkan code dibawah ni dibawah code yang korang nak ubah tulisan tadi.
font-family: Font Korang 
4. letakkan nama font2 yang korang pilih , mari nak share font2 yang biasa orang guna :


ARIAL BLACK
Century gothic
Bradley Hand Itc
Rage Italic
Bauhaus 93
Berlin sans fb demi
Comic Sans MS
Jokerman
Chiller

Cute font , korang cari sendiri . HAHA . Kalau korang buat font nie . Korang kena ada size jugak . Copy code dibawah dan paste kan dibwah  font-family: Font Korang;

font-size: Saiz font;
 kalau nak lebih meriah , tambah code colour (dibawah ni) dan paste kan kat bawah font-size: Saiz font; tadi.


font-color: #C12283
5. Preview, kalau dah memuaskan hati anda SAVE je la!

Mudah kan?

Selamat mencuba
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

7 comments:

  1. font tu yg kt header tu ker..?akak xjmpe pn html code...

    ReplyDelete
  2. kihah mana code yang nak tulis kt CTRL+F tu??

    ReplyDelete
  3. thanks a lot . i have search anywhere but i saw your tuto . thanks :)

    ReplyDelete
  4. Kihah , apa code ubah tulisan tuh ? Thanks :)

    ReplyDelete
  5. Got it ! Thanks Kihah! Menjadi ^^

    ReplyDelete
  6. qihah ... i x jmpa word design ... erghh ,.. haha

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita