Tuto : Tukar Font Blog

Assalamualaikum Blogger yang dikasihani sekalian :)
Hari ini Kihah nak Share kepaa anda cara nak tukar Font Blog. Jom Start!
EHHHH! Sebelumtu, korunk tahu ke ae tu 'Font' ? Ala.. Korong ni, macam la tak tahu.. Font tu tulisan la. Korunk perasan tak, tulisan di entry Kihah berubah? Mesti Korunk perasan kan? HAAA! Tu la Font! Ayyaaa!

Jom Mula!

1. Macam biasa, Dashbord --> Design --> Edit HTML

2.Tekan Ctrl + F SERENTAK! Cari code yang korang nak ubah tulisan.


post tittle : h3.post-title, .comments h4 { atau .post-title {atau .post h3 {sidebar : h2 {
blockquote : .post blockquote {
post footer : .post-footer {
tulisan blog : .post-body {
date header : .date-header {
3. Letakkan code dibawah ni dibawah code yang korang nak ubah tulisan tadi.
font-family: Font Korang 
4. letakkan nama font2 yang korang pilih , mari nak share font2 yang biasa orang guna :


ARIAL BLACK
Century gothic
Bradley Hand Itc
Rage Italic
Bauhaus 93
Berlin sans fb demi
Comic Sans MS
Jokerman
Chiller

Cute font , korang cari sendiri . HAHA . Kalau korang buat font nie . Korang kena ada size jugak . Copy code dibawah dan paste kan dibwah  font-family: Font Korang;

font-size: Saiz font;
 kalau nak lebih meriah , tambah code colour (dibawah ni) dan paste kan kat bawah font-size: Saiz font; tadi.


font-color: #C12283
5. Preview, kalau dah memuaskan hati anda SAVE je la!

Mudah kan?

Selamat mencuba

Comments

  1. font tu yg kt header tu ker..?akak xjmpe pn html code...

    ReplyDelete
  2. kihah mana code yang nak tulis kt CTRL+F tu??

    ReplyDelete
  3. thanks a lot . i have search anywhere but i saw your tuto . thanks :)

    ReplyDelete
  4. Kihah , apa code ubah tulisan tuh ? Thanks :)

    ReplyDelete
  5. Got it ! Thanks Kihah! Menjadi ^^

    ReplyDelete
  6. qihah ... i x jmpa word design ... erghh ,.. haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Budi Bahasa Budaya Kita

Popular posts from this blog

Tutorial : How To Use Blogskin? Cara nak Guna Blogskin

Senarai Pemenang Anugerah Melodi 2016

Tutorial: Letak gambar di sidebar