11 March 2011

Transparent Header (Photoscape and GIMP)



Apa itu header transparent ?
Header transparent yang ni , bila letak cursor dekat header , dia ade hover . kay , faham kan ?

Okay , papehal ,
Korang download yang ni : * sape yg takde je


DOWNLOAD SINI
>>Photoscape
>>GIMP 

Then , follow steps seperti yang ada dalam gambar .

















tak nampak ? click photo to enlarge .

okayy . siap !
nampak senang kan ? tapi rumit sebenaunye . ngehh
kalau tak jadi bagi tawu ye .

CREDIT : Kak Amirah
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

66 comments:

  1. ouh mcm tue ehh...sy cube nux buad tp ta bole la hmm....myb sy kne brusha...tenx la ehh bgy mklumt..

    ReplyDelete
  2. kak... step ke 14 tu... klik fuzzy, klik header , delete. yg delete tu, nak tekan yg mne ?

    ReplyDelete
  3. awak boleh tekan delete yang ada kat keyboard

    ReplyDelete
  4. thanks kak Kihah. saya berjaya buat. Ia sungguh comel ! terima kaseh byk2 akak !

    ReplyDelete
  5. lepas dah siap, then mcm mane nak letak dkt blog ?

    ReplyDelete
  6. lepas dh buat , bila saya masukkan gmbr tu untuk header saya . tak jadi lah . saya nak mcm Kihah tu .

    ReplyDelete
  7. urm , helo :D
    na tanya ney . .
    gimp tue , kena download dulu eh ??

    ReplyDelete
  8. erm , kmy buat dh jdy , tp dy dlm border lgy . kalo nk buat mcm atas border mcm mpa mcamana eh ?

    ReplyDelete
  9. thank you so much.. =)
    sudah berjaya...

    ReplyDelete
  10. Saya sudah buat dekat photoscape tetapi saya taktahu gimp itu apa . Saya sedang download .. Adakah itu akan berjaya ?

    ReplyDelete
  11. dah buat sampai kat gimp tapi nak DELETE uhh tak boleh . huwaaaaaa !
    explain lagi

    ReplyDelete
  12. akak,kenapa adik download photoscape tapi takde pon font mcm kakak guna..tapi adik download dekat laman web lain dan version photoscape tu same jew

    ReplyDelete
  13. @FatinSesetengah Font, KENA DOWNLOAD duluu. Macam kat header Kihah. Kihah download font tu

    ReplyDelete
  14. @Fatin
    DOWNLOAD KAT DAFONT.COM TRY AR........... banyak font situh

    ReplyDelete
  15. Thanks ini lah yg sya cari!!!!!!!!! syg kihah juga

    ReplyDelete
  16. Thanks for the tuto. Boleh tak saye ambik gmbr doodle up there . Thank you.

    ReplyDelete
  17. tengs sgt-2..diucapkan beribu-2 terima kasih yg teramat-2 sgt-2

    ReplyDelete
  18. err , da siap uat semua 2 , nk msokkan lam blog mcm mna yea ? ?

    ReplyDelete
  19. thnxs diik.. =) yg akak pnye tomey sgt.. hix3~

    ReplyDelete
  20. kihah,mcm mana ni...dh click layer,tranparancy,add alpha channel..dh click jugak fuzzy..header pon sekali..tp masa dh tekan fuzzy kn kena click dkt header,bila delete tu,habis semua gambar hilang..sy dh buat bnyk kali dh....tp x berjaya..:'(

    ReplyDelete
  21. thanks, jadi, alhamdulillah (:

    ReplyDelete
  22. kihah . na tanye bole ? hee . yg step 14 toh ta bape na reti . pas da click fuzzy and click kat header toh , ktew ta tao na delete mcm mane . na tekan ape ek ? hat yg toh tersekat . sory kalo kihah ase soalan nie soalan bodoh .

    ReplyDelete
  23. @ ษษฅฤฑษพษu :) : Kalau tak boleh, tekan button Del di keyboard

    ReplyDelete
  24. @ Hazirah Hazley : Hmmm. Kihah pun dunno :/ Maybe Hazirah terdelete/select smua gambar. then, teakn delete. thats why jadi camtu

    ReplyDelete
  25. @ Hazirah Hazley : Hmmm. Kihah pun dunno :/ Maybe Hazirah terdelete/select smua gambar. then, teakn delete. thats why jadi camtu

    ReplyDelete
  26. Terime Kaseh Kak !!!
    Thnx U Very Much !!

    ReplyDelete
  27. yang gne photoscape 2 x jdy pon..nape ea?

    ReplyDelete
  28. Hai akak, thankss tauu!!!!!! Syg akak! Dh jadi dahh, :)
    Tolong follow? Thanks :D
    http://creamyvanillastory.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. akak,boleh aja ta macam mane nak buat akaun GIMP ??
    thanks kerne bce

    ReplyDelete
  30. thank you so much kihah..!!! ur tutorial menjadi.. :D

    ReplyDelete
  31. kihah,kenapa x boleh tukar png ?

    ReplyDelete
  32. Makasih Akak Kiha..
    Akak Baik Banget

    ReplyDelete
  33. menjadi!! thanks banyak2 ye.. :)

    ReplyDelete
  34. menjadi!! thanks banyak2 ye.. :)

    ReplyDelete
  35. menjadi!! thanks banyak2 ye.. :)

    ReplyDelete
  36. sye da brjaya buat,,tpi npe x ley upload buat header ..sye try bnyak kali da,,

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. alhmdulillah. . berkat tutorial nieyh yana dh pndai buat header..actually, , tutorial yg mudah dn senang bgi yana,,,dh byk yana bljr nk buat header dri blogger lain,,,tpi susa skit step,,yana xphm..so bljr pulak dlm tutorial nieyh,,alhdulillah...dh berjaya..tQ yer

    ReplyDelete
  40. Kak faqihah, kalau nk Upload dekat blog mcm mne?


    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita