9 June 2012

Tutorial ; Letak Gadget Follower Box *BLOGSKIN/CLASSIC TEMPLATE


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Salam semua. Sejak kebelakangan ni, ramai tanya kihah macam mana nak letak followers gadget di blog. Memang ramai betullah! Kihah sebelum ni jawab la yang kihah tak tahu sebab Google Friend Connect (kod untuk dapat gadget followers box) dah takde dan nak ganti dengan Google+.


Setelah lama fikir, baru kihah ingat yang kihah masih save lagi kod gadget follower box kihah yang lama tu. Nasib baik lah kan, kalau tak, jangan harap nak bagi kat korang :p So, Kihah nak sharelah kat korang kod Kihah Sendiri. Ehem. Tapi, kod tu tak leh guna. HAHAHAHAHA!


1. Click Sini Dulu ;p

2. Dashboard > Template. Tolong tekan Save Template dulu ye. Pastu, korang Tukarkan semula ke Template Biasa >Tutorial SINI<
p/s : Jangan risau okay? Kod blogskins anda TAK AKAN HILANG yee! Nanti korang boleh revert semula ke classic template dan kod akan jadi macam biasa semula okay? :)

3. Lepas dah revert ke template designer, korang pilih je template pe pon. contohnya korang pilih Simple Template. Pastu, Design > Add A Gadget > Pilih Gadget Followers ye.

4. Lepas tu, korang pergi blog korang. Tekan Right Click > pilih View Page Source ye. CTRL+F search "</div><div class='widget Followers' id='Followers1'>" ye. Contoh :

gambar #1

5. Nampak tak? Kalay tak, tekan gambar Okay. Sekarang, korang nampak kan kod yang kihah tunjukkan anak panah tu? Yang dalam copy kod start daripada kod ni


<script type="text/javascript">
 if (!window.google || !google.friendconnect) {

SEHINGGA KOD INI

site: "09845065656073829231",
locale: 'en' },
skin);
</script>

Gambar #2

6. Paham tak? Maknanya, dari kod yang kihah kotakkan di Gambar #1 sampailah kod yang kihah kotakkan di gambar #2. Paham kan? :P

7. So, ni adalah CONTOH KOD KIHAH.

AMARAN : Jangan copy codes ni sebab lain blog, lain kodnya okay ;) Ni sebagai CONTOH


<script type="text/javascript">
if (!window.google || !google.friendconnect) {
document.write('<script type="text/javascript"' +
'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
'</scr' + 'ipt>');
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
window.registeredBloggerCallbacks = true;


gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
document.location.reload();
});

gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
google.friendconnect.requestSignOut();
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
function registerGetBlogUrls() {
gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
var holder = {};
holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/404594494944863549/posts/default";
holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/404594494944863549/comments/default";
holder.currentBlogUrl = "http://blogtesterfaqihah2.blogspot.com/";
holder.currentBlogId = "404594494944863549";
return holder;
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
var el = document.getElementById(this['f']);
if (el) {
el.style.height = height + 'px';
}
});

gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

registerGetBlogUrls();
}
</script>
<div id="div-h58xxaj3a3xb" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FACE_SIZE'] = '32';
skin['HEIGHT'] = "260";
skin['TITLE'] = "Followers";
skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#000000";
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#000000";
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#FFFFFF";
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#000000";
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
skin['FONT_FACE'] = "normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;";
google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
{id: "div-h58xxaj3a3xb",
height: 260,
site: "09845065656073829231",
locale: 'en' },
skin);
</script>
</div>


8. Lepas copy, korang rujuk SINI. maksudnya, hanya tukar semula ke Classic template. Pastu, Cari kod Sidebar anda dan pastekan kat situ yaww!

9. Preview. Kalau tak de error, save! :)

EXTRA!
Sebenarnya, Kod ini boleh diedit :)

skin['HEIGHT'] = "260";
skin['TITLE'] = "Followers";
skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#000000";
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#000000";
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#FFFFFF";
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#000000";
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
Okay. Nampak tak yang merah tu? Korang boleh adjustkan dia okay. Tengok perkataan depan tu. BG tu background sebenarnya. Kod-kod warna boleh ambil di SINI



Okay. Dah siap. Agak memeningkan sikit kan? Kihah pun pening. Hahaha. By the way, harap menjadi :) By theway, Korang tekanlah link website atas ni yee. Masehh. :)
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

69 comments:

  1. Jadi! Thanks for the tuto, Qihah :D

    ReplyDelete
  2. dah ! dah ! jadi sudaa ! thanks kihah !!!! :D

    ReplyDelete
  3. KIHAHHHHH!!!!
    THANKS FOR THE TUTO!!
    MENJADI :)
    PUNYE LAME CRI TUTO NIH.. THANKSS!!!

    ReplyDelete
  4. hrmm , saya ada sedikit masalah . Don't mind if u help me with this ? hee :D

    ReplyDelete
  5. Kihahh , asal tak jdik ea ? Tlong please ? Pleaseeeeeeeeeeee T_T

    ReplyDelete
  6. thanks a lot for this tuto adik kihah..

    ReplyDelete
  7. Saya x reti lha , help please :(

    ReplyDelete
  8. kalo kode laen cmne????????? pelissss

    ReplyDelete
  9. dikkk tak boleh pun akak cari kod yang Followers ney tak jumpe la akak duluw pkai denim templete tak leh la dik leh tlg akak tak ??

    ReplyDelete
  10. sya nak kata.. TERIMA KASIH BANYAK2 KERANA TUTO INI MENJADI!! sayang kihah laju2 <3 <3 thanks kihah

    ReplyDelete
  11. dik akak buat tak menjadi la sbb kod dye lain ngn adik punye kod akak pkai denim templete .. dik tlg akak bleh ??

    ReplyDelete
  12. @nabila Erk. Tak jadi?? Kod follower tu bukannya ada kat template denim je. Template apa pun jadi. asalkan bukan classic template.

    ReplyDelete
  13. @firdy daus Kod lain? erk. Bukan semuanya sama ke?? cuma yang berubah ID je

    ReplyDelete
  14. Thanks Kihah :D Menjadi tutor kihah :D Can You Visit My Blog ? http://thepopularities.blogspot.com/
    :D

    ReplyDelete
  15. Qihah . Tak menjadi la .. sye dah search tk de pon code tu ...

    ReplyDelete
  16. Looks very much similar to my tutorial.

    ReplyDelete
  17. thank you Kihah! kena teliti sangat-2 kalau bab-2 cari kod ni. hehehe.

    ReplyDelete
  18. yeay ! sgt membantu :)
    thanx for the tuto .

    ReplyDelete
  19. menjadi :) thanks for the tuto. if you don't mind saya nak letak tuto ni dkt blog boleh? will credits to you?

    ReplyDelete
  20. google friend connect ada masalah ke?? we are sorry ape lagi dia tulis tadi.. punya dah ikot step nih :)

    ReplyDelete
  21. tak menjadi la .. kod ni nak kene paste dkt mane ?bebas kan ..

    ReplyDelete
  22. Kepada yang tak jadi, check betul-betul codesnya ok :)

    ReplyDelete
  23. Kepada yang tak jadi, check betul-betul codesnya ok :)

    ReplyDelete
  24. mula-mula pening dah carik code tak jumpa-jumpa, lepastuu remove gadget follower then add balik. baru jadik :D thanks alot.

    welcoming kihah to my blog
    http://minniegirlcrying.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum akak . thanks sbb dh buat tutorial ni . alhamdulillah menjadi . thanks a lot akak . lama dh saya cari tuto ni . hehe

    ReplyDelete
  26. code site nak carik macam mana ya ?

    ReplyDelete
  27. Tak menjadi lah . Boleh bantu tak ?

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah.. Jadi.. time kasih Qihah.. lme dah cri tuto ni.. thanks again..

    ReplyDelete
  29. thank youu your tuto is help me :)

    ReplyDelete
  30. dah try banyak kali dah. tak jadi pun. dia tak error, cuma dia takda kat sidebar. kenapa eh ? please help me..

    ReplyDelete
  31. Alhamdulilah!akak berjaya buat. .
    thanks a lot qihah! :)

    ReplyDelete
  32. Thanks for the tutor ya! berjaya :D

    ReplyDelete
  33. thanks a lot Qihah.. saya berjaya!! da lama cari tuto ini ^___^

    ReplyDelete
  34. yeay jadi laa ^^ thanks for the tutor ^^

    ReplyDelete
  35. Terima kasih sangat berguna ! ^^

    ReplyDelete
  36. nice info.jadi jugak..da folow.tq:D

    ReplyDelete
  37. Akhirnya!!! dapat jugak!!!! hehehehe thankyou.. sayang.. setengah jam buat benda ni. hehe

    ReplyDelete
  38. Akhirnya !!!! saya berjaya.. berbulan cari n pernah try tuto blog lain tapi xjd ! Terima Kasih !!!

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita