8 June 2012

Tutorial : Download Font di Laptop/Komputer Anda


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Ada sorang blogger ni tanya Kihah macam mana nak download font dan apa kegunaanya. Bukan apa, bagi nak menarik perhatian pelawat blog korang, mesti diorang tengok header. Sebb, bukak-bukak blog mesti terpampang header korang dulu kan?




Kalau nak bagi header cantik, mestilah kena guna font yang menarik perhatian kan? Nak download font ni bukannya amik masa berjam-jam. Dalam 1 minit je. Paling lama 5 minit. Eh? Alahh. Korang tak jeles ke tengok header orang lain, font dia lain-lain dan bila korang cari kat pc, tak jumpa pun font tu. Mesti jeles kan? Tu sebb diorang download lah :D

Setiap orang guna windows lain-lain kan? So, Kihah buat 2 jenis tuto lah =)

TUTORIAL PERTAMA


1) CLICK SINI dulu :>

*tekan je button yang kihah bulatkan tu. Jangan download semua lak.
Ikut andalah nak font mane untuk di download ye.


2) First of all, korang pergi kat website yang korang tahu untuk download font seperti DAFONT dan lain-lain. Pastu, search je font yang korang minat dan tekan button Download yer. 

3. Lepas download dah habis, cari file font yang korang download tadi, contohnya macam gambar kat atas. Kalau nak senang, tekan start button korang, buka folders DOWNLOAD dan cari macam gambar atas tu. Then, RIGHT CLICK > Choose EXTRACT HERE.

ATAU

4. Automatic terus keluar macam ni kan? Cari file yang berformat TTF atau ttf macam gambar berkotak merah tu. Right Click > Copy file tu :)

5. And then, cari MAIN MENU kat laptop atau komputer korang.


6. Kalau laptop, tekan START tu and ada banyak file kan akan keluar kan? Korang cari CONTROL PANEL.

ATAU
MY COMPUTER > LOCAL DISK C > WINDOWS > FONTS



7. Cari file FONTS and click it. Kat situ, ada banyak jenis font kan? So, korang RIGHT CLICK > PASTE. dan SIAP!




TUTORIAL KEDUA

1) CLICK SINI dulu :>

*tekan je button yang kihah bulatkan tu. Jangan download semua lak.
Ikut andalah nak font mane untuk di download ye.

2) First of all, korang pergi kat website yang korang tahu untuk download font seperti DAFONT dan lain-lain. Pastu, search je font yang korang minat dan tekan button Download yer. 

Google Chrome

Mozilla #1
Pastikan korang pilih macam ni ye dan click Save File.

Mozilla #2

3) Lepas tekan button download ya, mesti naik benda ni kan? Tapi, ejaannya tak sama lah ye. Korang tekan te benda tu okay.


4) Lepas tu, dia naik macam atas ni, korang cari macam yang Kihah bulatkan yang 1 ye. Pastu, akan naik pop-up window cam tu, tekan install macam nombor 2 ye.


Tadaaa! Oh ye, font yang korang download tu, automatic akan ada kat Microsoft Office, GIMP, Adobe Photoshop or Photoscape korang. Tak percaya? Boleh check sendiri :)

Fuhhh, agak pening sikit kan tutorial ni? Tapi tak pe, buat perlahan-lahan. Nanti jadi lah :D Kihah pun pening gak. Bytheway, Tutorial pertama kihah credit to kak Lina, Kak Aesya dan ada 2 gambar je kihah guna from kak lyssa. Penay-penat kihah buat tutorial ni, harap tekan gambar kat bawah ni ye. Thank you ;)




author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

8 comments:

  1. Dik... thanks a lot ya... menjadi tutorial nya... selama nih tgk tuto2 lain byk kali x jadik. thanks ya~

    ReplyDelete
  2. Thanks kihah. Akak dah lama nak download font tapi tak boleh extract. Sekarang dah boleh, thanks sygg :)

    ReplyDelete
  3. Thanks kihah .. syg kihah .. mmg jadi .. hehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.Dapat jugak tutorial mudah mcm ni.Syukran jazillan ukhti2 :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.Terima kasih kak kihah :)Sudah lama Asma' cari tutorial macam ni ,dan jumpa jugak :D

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita