5 November 2011

Tutorial : How To Use Blogskin? Cara nak Guna Blogskin


Assalamualaikum dan Holla!

Ramai yang guna blogskin aka classin template sekarang ni. Ada juga blog yang hampir sama seperti template designer punya design awalupun dia guna classic template. Tak caya? Sudahlah. So, korang takkan tak nak cuba kot guna blogskin. But, korang mesti kena pandai main coding. Kalau tak, lingkuplah. Haha. Okay. Jom Kihah tunjukkan caranya.

1. By the wayyh, korang kena pergi BLOGSKINS.COM dan cari template yang korang suka. Korang boleh try ARE YOU JELLY dan yang terbaru  TAKE MY HEART. Tekan link tu. Pastu ada gambar. Bawah gambar, ada satu link yang tulis "Template ____" Tekan tu ok.

2. Dah tekan? scroll bawah sikit. Ada ni.





Okay. Copy semua kod yang korang download tadi.
Pastu, Pergi Dashboard > Design > Edit HTML > Scroll bawah siki, ada tulis Revert to Classic Templates


Dah tekan?? Lepas tu, dia akan berubah cari macam lain kan? Korang delete semua kod kat kotak tu, gantikan dengan yang korang copy/download/ kod yang blogskin punya tu.

UPDATE! NEW BLOGGER INTERFACE!
 Dashboard > Template

 Tekan tu

 Click Revert to Classic Template


Korang delete semua kod kat kotak tu, gantikan dengan yang korang copy/download/ kod yang blogskin punya tu.

RELATED TUTORIAL :

Ok. Sekarang, korang mainlah kod dia. Huhu. Bestak?
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

44 comments:

  1. siyessssss cun belog :P yukkk kejar lembu, kambing, kerbau tuuuuu, kita sembelih esok, salam aidiladha :) jemput singgah ye :3 http://zaza96.blogspot.com/2011/11/raya-qurban-dah-datang.html

    ReplyDelete
  2. ala , nak main dengan coding yang susah ni (: takpe , try jugak , btw tenkiu Faqihah (:

    ReplyDelete
  3. mcm mane nak back kepada template kitay g lme..:)

    ReplyDelete
  4. nak balik ke templated lama , washed denim :( macam mana ? tak jumpa apa apa pun .

    ReplyDelete
  5. i need your help :( macam mana nak buat main page jadi satu untuk blogskin ?

    ReplyDelete
  6. @Azza Firza

    Macam mana nak balik template lame erk? Sebab tak brape nak reti guna/main blogskin nie .. Blog kite dah jadi serabut dah .. Harap boleh bantu kayy :)

    ReplyDelete
  7. Kihah ! Klau nak tukar header yang blogskin tuhh mcm mna ?

    ReplyDelete
  8. kalau google yang jenis baru macam mane pulak ?

    ReplyDelete
  9. kihah , macammana nk buat sparkling cursor untuk blogskin punye ?

    ReplyDelete
  10. jd 2 mmg jd..tp bile tkn dashbord x yg kuar blogskin pnye website...mcm mne ni....pening2...

    ReplyDelete
  11. macam mane nak tukar pegi ke classic template tu? saya tak reti lah..

    ReplyDelete
  12. Kihah , saie pakai POWER BLOGGER . tapi sy punye design diee lainn, then saie cari CLASSIC TEMPLETE takdee ponn )':

    ReplyDelete
  13. @Ayrin Sofiey : Takde? Uish. pelik ni. Power blogger? blogger bukan ada satu ke?

    ReplyDelete
  14. @Ally Idris : Kan dah ada ada tuto kat atas tu -.-

    ReplyDelete
  15. @Jessica McSpongey : Welcome :)

    ReplyDelete
  16. @Mrd. Wishland : Ohh. Yang tu eh, Insyallah kihah buat tutorialnya okay! :)

    ReplyDelete
  17. @Siti Noorhanisya : Hmm. Kalau yang tu tak tahu lah pulak..

    ReplyDelete
  18. @Aa FIrza. Thanks. Uitt main kejar lembu eh? :p

    @Suzaira : Kalau nak guna blogskin ni, kena pandai main dengann code

    @Aneesah Cassiopeia, @Arieana : Check this tuto http://faqihahhusni.blogspot.com/2012/04/tuto-tukar-classic-template-to-template.html

    @Ika : Welcome.

    @Ain Sofia : maksud?

    @Atyaa Greyson ; Tanya kat kihah ke kat azza ni? Lol. eheheh. idk.

    @-Momo Arezies Owner- : Try right click kat header tu, copy url image, pergi template, ctrl+f paste url gambar tu. Kalau ada, gantikan ngan url header sendiri.

    @Auny Alimin : Welcome! :D

    ReplyDelete
  19. hye faqihah, nak tanya nyh. macam mane eak kalau dekat edit html tuh ada Expand widget template dengan Revert widget template to default . nak tekan yg mana satu ekh?

    ReplyDelete
  20. AKAKKKK!! dah lama dah sy cari tuo ni..skrg bru jumpa !! THNKS A LOT AKAK !! LOVE U !!!

    ReplyDelete
  21. ajar la kami dulu..... he3,, xpandai nk pch kan kod la...

    ReplyDelete
  22. akq ! ella dah buat memang jadi tapi die ade nama org lain , bukan nama ella . macam mane ni ?

    ReplyDelete
  23. thanks dek.... dha beratus2 dha kot blog yg akak cri mcm nma nk tukr blogskin... blog adek jugak yg akak dpt tangkap sepenuhnya.... thanks ya dek... keep it up...

    ReplyDelete
  24. salam :)
    sy dah bt ikut steps kihah tp knape x jd? blog tuh cam jd pelik.. and entries blog tuh bukan sy punye. isi blog tuh acane nk tukar?

    ReplyDelete
  25. thanks (: dah try , cantik .

    ReplyDelete
  26. @duchess putax wa'alaikumussalam.. err. Ianya bergantung pada codes tersebut. Yang tuto ni qihah ajar cara nak amik codes template from blogskin. kalau codes kat blogskins tu macam tu, macam tu lah

    ReplyDelete
  27. thanx ya ! really helping ! btw , nice blog !

    ReplyDelete
  28. dah jdi..cool lah..smpurna lah awk nyer blog bgus..
    saye ske blog nih

    ReplyDelete
  29. (Fatin Zulaikha/Real Name) Waa thank you so much!

    ReplyDelete
  30. Thanks for the tutorial, kakak. :D

    ReplyDelete
  31. thank god for this tutorial. I love you FAQIHAH :*

    ReplyDelete
  32. thanks Faqihah .. Saya 13 jugak !

    ReplyDelete
  33. Thankyou so so muchhh kihahh . I've been search this tuto for a year . Alhamdulillah it works . THANKS !

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita