5 November 2011

Tutorial : Letak Like Button di setiap entry FOR BLOGSKIN



Assalamualaikum dan Hye :>

Amacam hari anda? Hebat atau tak? Korang tengok ASK 2011 tadi tak? Huhu. Tahniah kepada pemenang yaww!

Kalau tak silap Kihah, ada orang tanya Kihah macam mana nak letak like button di setiap entry. But, Kihah tak ingatlah siapa. err. Takk pe lah, Heheeh.

1. Dashboard > Template
2. CTRL+F atau FE search kod ini.
<$BlogItemBody$>
3. Jumpa tak? Selalunya sebelah kod ni ada kod </blogger><br> dan ada DUA kod kan? Okay, selepas tu, copy kod ni.
<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true"></iframe>
NOTA.
Kalau anda nak button like tu muncul di bawah post, pastekan kod ni selepas kod <$BlogItemBody$>.
Contoh: <$BlogItemBody$><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true"></iframe></blogger><br>
Kalau nak ianya muncul diatas post / dibawah post title, pastek kod ni sebelum <$BlogItemBody$>
Contoh : <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true"></iframe><$blogitembody$></blogger><br>
4. Preview dulu. Kalau dah okay, Tekan Save Template :)

Ok. Bhaaai!
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

44 comments:

  1. macam mane nak letak lagu kalau guna blogskin erk ?

    ReplyDelete
  2. Tenkiuuuuuuuuu very much ! dah lama berzaman cari . Sekali lagi, tenkiuuuuuuuuuuuuuuuu .Ur the best !

    ReplyDelete
  3. terima kasih :)
    penat cari tuto ni ,semua tak jadi , lastly got it from ur blog !
    thanks again dear :)

    ReplyDelete
  4. kenapa farah buad xmenjadi :'( pls tolongg

    ReplyDelete
  5. Thanks. Menjadi ;) Umur adik 12 eh? tak percaya hihi

    ReplyDelete
  6. welcome all.
    @LysaLysu A'ah
    @Hanim. Yaka? Ada tersilap letak kot. Try sekali lagi dengan baca bismillah ^^

    ReplyDelete
  7. Ya Allah..tQ sgt. Byk da bnda yg sya try n smuanya mnjadi.. Tq sgt Kihah.. Ur so loVely, *ikhlas dari hati :)

    ReplyDelete
  8. Tak jadilah :3 . daj 3 kali try :/

    ReplyDelete
  9. tak ada pun no kod tue? cari kat manew?

    ReplyDelete
  10. tOce tOce mjadik la..nah muah ! <3

    ReplyDelete
  11. woo..hebat..tuto mnjadi...thank...!

    ReplyDelete
  12. @Media Vogue Takde? Mungkin awak guna template lain.
    @Farah Tasnim : Yekee? Orang lain buat okey je?
    @teyraa : welcome
    @Yunisah I Do : Hehehe. Alhamdulillah. shukran
    @Nurul Aine : Welcome :)
    @yana tralala ~ : My pleasure
    @mierazenobia : Welcome
    @pyeja : Nandre! hahaha.
    @ieymah storie: Welcome :)

    ReplyDelete
  13. macam mana nak letak share button untuk blogskin ek?

    ReplyDelete
  14. thanks awk ! jd puns ~ tp kn tetibe je like sy jd brjuta . . knape ???

    ReplyDelete
  15. Dik oh DIk. Tak jadi ah. Mengapa nih? =_=

    ReplyDelete
  16. Kalau bukan untuk blogskin? Tau tak macam mana?

    ReplyDelete
  17. Share button dlm setiap post utk blogskin dpt x ? Blh buat tuto ?

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita