11 December 2011

Tutorial : Daftar SHOUTBOX versi BARU!


Assalamualaikum semua :>

Eh. Korang ada baca tak post Kihah pasal shoutmixt nak delete account org yang tak bayar? Nak baca, TEKAN SINI. So, sebab tu, ada banyak org request soutbox versi baru kat Kihah. Best wo! Siap ada background lagi! IP Adress pun ada. Memang best la!

Nak buat tak macam tu? So, Jom buatt!

1. Pergi http://www.shoutbox.tv/
2. Tekan button Sign Up



3. Dah tekan? Akan keluar macam ni kan? Korang isi semua tu ok?,


4. Dah habis isi? Tekan Sign Up. Pastu, dia suruh kita buka emailkan? Korang pi account yahoo/gmail korang. Korang login. Pastu, ada receive satu mesej from Shoutbox. Tekan tu.


5. Bila tekan, ada ddia tulis blablablabala kan? ABAIKAN. haha. Korng akn nmpak satu link yang dia bagi. Korang tekan link tu ok,

6. Pastu, bila tekan link tu, korang login balik kat atas tu guna Username dan password korang.
7. Bila dah login, tekan Shoutbox. Pastu, Isi URL BLOG. dan tekan CREATE.



8. Dah? Akan keluar tab bawah Administration. Korang tekan EDIT SHOUTBOX.


 9. Akan keluar tab ni. Korang editlah. Kalau nak guna Background tekan SINI dan SINI dan SINI. Korang scroll bawah sikit, ada tulis Enable Fields. Korang Tick Homepage Field (untuk URL blog dll) WAJIB TICK. Kalau nak guna Email, tekan E-Mail Fields ok.


10. Bila dah habis, tekan SAVE.
11. Selepas itu, tekan HTML CODE.


12. Korang copy code yang atas sekalii ok! :)


13. Pergi blog. Dasboard > Design > Add A gadget/pergi kod shoutmixt korang tu. Korang delete dan gantikan dengan kod yang copy tadi.

Okay. Sekarang, korang bolehlah testing soutbox korang tu ok ke tak. hee. GOOD LUCK ye! Bye, Assalamualaikum.

LIKE + SHARE + KOMEN klau boleh guna shoutbox ni. Haha
author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

25 comments:

  1. dear..bila diorg akn delete shoutmix tu?trmasuk shoutmix yg latest tu ke??

    ReplyDelete
  2. @Cik Gugu : Most welcome :)
    @biha yahya : Most welcome preety :>
    @Norsha Muhamad : Try baca Nota yang team shoutmix bagi tu

    ReplyDelete
  3. kihah,knape x jd??die just tls shoutbox je.tp box nye x de pon...

    ReplyDelete
  4. use this tutorial, it's work :D thank you qiha :D

    ReplyDelete
  5. kenapa dah buad?tapi die kuar kosong...

    ReplyDelete
  6. trimas qihah! ada backgr0und lagi & ip address lagi! tadi baru je dpt inf0rmati0n pasal sh0utmix free akan kene delete tu~

    ReplyDelete
  7. kihah camne nak letak background shoutbox yang ni.akak try cuba tapi tak dapat

    ReplyDelete
  8. @Faqihah Husni
    kalau gna templete macam mana ha? Susah nyaa :(

    ReplyDelete
  9. kihah! tqvm..
    saya masih perlukan tunjuk ajar sifu yer!,, mohon tinjau diblog sye n komen apa yg patut!.. hihihi..:)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita