Tutorial : Shoutbox Style Mine Version

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


This is my own codes. Don't Repost without my permission

Ni untuk pengguna cbox, shout busuk, fibox dan apa-apa saja lah! ^_^
**Perhatian kepada pengguna cbox, sebelum buat ni, pastikan background cbox anda dah putih ya. Taknak transparent :) Kalau transparent, log in acc cbox anda di www.cbox.ws > Look & feel > Colours & fonts. Di bahagian Form BG, Main BG dan Alt. BG, pastikan letak background ya. pastu Apply :)

Template Designer 

1 Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript
2 Copy codes di bawah ni dan pastekan di ruangan tersebut
3 editkan apa yang patut
4 Save

Classic Template (blogskin)

1 Dashboard > Template
2 cari tempat yang sesuai yang anda nak letak
3  editkan apa yang patut
4 preview dan save

<center><div style="background:url(http://i.imgur.com/40EdC.png) repeat; border:1px solid #fff;padding:5px;">
<div style="border:1px dotted #A9BCF5; background:#FAF7DE;  padding: 5px;">Spread Your Words Here.<br/>be nice ♡.<br />
Codes shoutbox anda di sini<br /></div></div></center>
  • PASTIKAN Codes Shoutbox Anda tu kurang 15px daripada width/lebar sidebar anda. Contoh lebar sidebar anda 250px, width di shoutbox anda hendaklan 250-15= 135px. Paham? :) untuk cbox, ada 2 width dia, ubah dua-dua codes ok?
  • HIJAU ni url background. kalau tengok gambar di atas, background dia ialah Rainbow tu. Tak ubah tak pa :)
  • BIRU untuk warna border. Boleh cari codes warna DI SINI
  • PINK untuk background dia. (kalau tengok gambar di atas, backgroundnya warna peach/cream sikit :) Boleh cari codes warna DI SINI

Yang tu je ubah okay. Kalau tak paham boleh komen di post ni atau di tab Ask (ada di sidebar). SERTAKAN SEKALI URL BLOG ANDA YA.
Assalamualaikum.

Comments

  1. Saya guna tuto ni. Thanks menjadi! =)

    ReplyDelete
  2. Tuto yang Nice, Sedap pula di pandang.. Thanks..

    ReplyDelete
  3. try tuto ni kihah :) terima kasih ! :-)

    ReplyDelete
  4. Thanks kihah :) JADI :D Nak request tuto mcm mana kihah buat double line kat sidebar tu?

    ReplyDelete
  5. kihah, napa 250-15=135?
    salah,

    saya tk phm

    ReplyDelete
  6. Using this tuto. Terima Kasih :-)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih Kihah ! menjadi . :)

    ReplyDelete
  8. Guna tuto ni.. Thanks Qihah, budak comel ! :D

    ReplyDelete
  9. mst ramai yg cnfius dgn kod "px" tu hehee..

    ReplyDelete
  10. Saya guna tuto ni, k. :) Thanks. :)

    ReplyDelete
  11. saya guna tuto ni , lawa lahh :D thanks qihah :)

    ReplyDelete
  12. Saya guna tuto awk . Mekasih :)

    ReplyDelete
  13. saya guna tuto ni ekk.. thank you !! jadiiii......

    ReplyDelete

Post a Comment

Budi Bahasa Budaya Kita

Popular posts from this blog

Tutorial : How To Use Blogskin? Cara nak Guna Blogskin

Senarai Pemenang Anugerah Melodi 2016