7 Mar 2012

Tutorial : Letak Old & New Post di CLASSIC TEMPLATE

Assalamualaikum dan Hai.

Tutorial kali ni untuk Classic Template or PENGGUNA BLOGSKIN. Tapi, yang ni ada 2 jenis. Satu berbackground, satu tak ada background.

SIMPLE 

1. Pergi blogger.com > sign in > Template
2. Search kod </blogger>
3. Bila dah jumpa, letak kod ni kat BAWAH kod tu okay?
<center><OlderPosts><a  href=<$OlderPosts$>>Older Post</a> </OlderPosts> <NewerPosts> | <a href=<$NewerPosts$>>Newer Post</a></NewerPosts></center>
Nota
Tukarkan COLOUR kepada perkataan anda sendiri

4. Preview dan SAVE kalau jadi :)

BERBACKGROUND - 1

1. Pergi blogger.com > sign in > Template
2. search kod </style>
3. Bila dah jumpa, pastekan kod ni kat atas </style>

a.button {
background:#FFE5E5;
font-family:verdana;
font-size:11px;
width:90px;
color:#000000;
display: inline-block;
text-decoration:none;
text-align:center;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
padding:4px;
}
a.button:hover {
-webkit-transition-duration: 0.5s;
cursor: url(http://i.imgur.com/x9x1x.png),auto;
color: #ffffff;
border-radius: 5px;
}

Nota
Tukarkan COLOUR kepada warna background anda sendiri. TEKAN SINI
Tukarkan COLOUR kepada warna perkataan anda. TEKAN SINI
Tukarkan COLOUR kepada URL cursor anda.

4. Search kod </blogger>
5. Bila dah jumpa, letak kod ni kat BAWAH kod tu okay?
<center><OlderPosts><a class="button" href=<$OlderPosts$>>Older Post</a> </OlderPosts> <NewerPosts> | <a class="button" href=<$NewerPosts$>>Newer Post</a></NewerPosts></center>
Nota
Tukarkan COLOUR kepada perkataan anda

6. Preview dan SAVE kalau jadik.

BERBACKGROUND - 2



1. Pergi blogger.com > sign in > Template
2. search kod </style>
3. Bila dah jumpa, pastekan kod ni kat atas </style>
a.button {
background:url (URL BACKGROUND);
font-family:verdana;
font-size:11px;
width:90px;
color:#000000;
display: inline-block;
text-decoration:none;
text-align:center;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
padding:4px;
}
a.button:hover {
-webkit-transition-duration: 0.5s;
cursor: url(http://i.imgur.com/x9x1x.png),auto;
color: #ffffff;
border-radius: 5px;
}
Nota
Tukarkan COLOUR kepada url background anda sendiri.
Tukarkan COLOUR kepada warna perkataan anda. TEKAN SINI
Tukarkan COLOUR kepada URL cursor anda.

4. Search kod </blogger>
5. Bila dah jumpa, letak kod ni kat BAWAH kod tu okay?
<center><OlderPosts><a class="button" href=<$OlderPosts$>>Older Post</a> </OlderPosts> <NewerPosts> | <a class="button" href=<$NewerPosts$>>Newer Post</a></NewerPosts></center>
Nota
Tukarkan COLOUR kepada perkataan anda

6. Preview dan SAVE kalau jadik.

Amacam jadik tak? Kalau jadi, Comment kay? Any problem? comment juga. Kalau ikhlas, TEKAN SINI kejap. Thank You!. Bye, Assalamualaikum

16 comments:

  1. takjadi pun :'( macam mana ?

    ReplyDelete
  2. thnks 4 the tuto.. ramai2 y tgk tuto blogskin.. awk punye je tul2 jd.. thnkss

    ReplyDelete
  3. paste atas style tu maksudnya macam mana ?

    ReplyDelete
  4. Qihah. Aina buat tak jadilah. kenapa erk ? code asal dia dah ada tapi tak kuar jugak. nak buat cemana ni?

    ReplyDelete
  5. Terima kasih Qihah. :) menjadi lah :D

    ReplyDelete
  6. Thanks ! Jadi sangat .. Sebelum ni , dah banyak kali cuba , tapi tak menjadi . Terima kasih ! :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita