16 September 2012

Tutorial : Button Share Twitter, Facebook, dll di Entry


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera

Ramai yang tanya Qihah macam mana qihah buat benda ni :


Benda ni memudahkan readers untuk share entry kita. Sebenarnya, ada banyak lagi yang kita boleh tambah. Macam Like entry dan banyak lagi lah! hehe. Mulakan dengan BISMILLAH dulu ya :)

PILIH DESIGN

1- Korang kena buat account dulu ye. Pergi SINI dan create account. Rasanya dia ada hantar kat email kot. Qihah tak pasti sebab dah lama sangat dan sudah lupa. Apa-apa pun, ikut je apa yang dia suruh. hehe.
2- Lepas dah create account, korang log in dulu.. Lepas tu, pergi SINI ataupun tekan kat atas yang ada tulis 'Get Sharing Tools'
3- Dia suruh pilih Platform kan? Ambil WEBSITE tau! Jangan amik blogger. dah pilih, tekan "NEXT: Step 2. Pick a Style"
4- Tengok bahagian Buttons dan korang pilih je yang mana korang suka.. Kalau korang nak yang di bahagian lain tu, pandai-pandailah ye guna. hehe. Lepas dah pilih, tengok bawah sekali ada tulis "NEXT: Step 3. Customize"
5- Keluar ni kan? Kepada yang tak paham, qihah terangkan ok :)

Korang trylah tengok apa yang ada di sebalik Standard Service dan Add-ons ni. Kalau ada yang korang suka, korang drag ke bahagian Selected services. Paham idok? Drag tu korang klik yang mana yang korang suka, jangan lepaskan tau klik anda tu. Bawa ke bahagian Selected Services. Tapi, korang letak yang perlulah Janganlah terlalu banyak pulak ye ^^

6- Lepas dah habis, korang tekan Finish Get The Code di bahagian bawah tu dan pilih style.

LETAK DI BLOG


1. Korang copy code yang diorang bagi di step KEDUA.
2. Blog > Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates
3. Search kod ini dan pastekan di ATAS ye
</head>
CONTOH

4. Korang copy pulak code yang diorang bagi di step PERTAMA.
5. Search code ini pulak
<div class='post-footer-line post-footer-line-1'><span class='post-author vcard'>
6. Pastekan kod yang korang copy tu, di ATAS kod ni. CONTOH

BIRU : kod yang kihah kihah copy from sharethis
OREN : Kod yang dicari.

7. Lepas tu preview dulu. Kalau tak ada apa-apa SAVE :)

Memang tutorial ini agak panjang. Tapi harap-harap anda semua fahamlah apa yang qihah sampaikan.  Dah tak tahu cara mana nak explain dah ni. hihi..

Ohya. Kalau korang buka main blog, memang pelik sikit. Macam ni, cer tengok blog kihah punya share this guna faqihahhusni.com. Nampak beribu-ribu, ratus-ratus kan? Sebenarnya, tu adalah bilangan nombor berapa ramai orang termasuk kihah sendiri yang share blog kihah (termasuk entry dan segala semuanya yang ada faqihahhusni.blogspot.com/ atau faqihahhusni.com/) Kalau ikut entry, kena tekan sendiri tajuk entry tu baru dapat bilangannya. TEETT. Mesti korang tak paham. Tak apalah. Tak penting. Bye, Assalamualaikum :)


author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

26 comments:

  1. wahh !! tutorial ni.. ad bwat da ai tu.. trpadam .. pstu, nk reti da nk wat blik .. tengs taw shre.. =) ~ehee

    ReplyDelete
  2. thanks baru je cari tutorial cmni untuk customize blog :)

    ReplyDelete
  3. Pandai adik kita buat tutor...Tq for sharing dear..

    ReplyDelete
  4. sakan dia buat tuto noo, mentang2 dh habis upsr.. hehe btw, tuto yg mmbantu :)

    ReplyDelete
  5. Hye
    Can you please share the code to make like your current blockquote? Blocquote yg u re using now totally best. :) Okay thanks

    ReplyDelete
  6. boleh tak buat untuk blogskin pulak ?

    ReplyDelete
  7. Tq faqihah! Love you more lahh!! *^^*

    ReplyDelete
  8. Oh my, u're 12 years old?? Comelnya awakkk, gaya tak mcm 12 tahun! btw, header kamu comell :)

    ReplyDelete
  9. Kihah, knapa di EDIT HTML saya tak ada code " div class='post-footer-line post-footer-line-1'><span class='post-author vcard' " ??

    ReplyDelete
  10. @Vivian Ibra Vivian, Awak guna template apa? Kan qihah dah kata tutorials ni untuk template designer. Bukannya Classic template macam awak tengah guna sekrang tu

    ReplyDelete
  11. @amy syahirah Yes I am.. Alhamdulillah. Thanks amy :)

    ReplyDelete
  12. @Mimie Hehehe. Tak kan teruih stop kott. Hahaha. My pleasure ^^

    ReplyDelete
  13. assalam..guna tuto ni ye dik :D tq

    ReplyDelete
  14. Thanks kihah sarah dah cube dah . Mnjdi :)

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah jadi. thanks a lot kihah :D

    ReplyDelete
  16. done buat banyak tuto dari cik kihah.. thnxs ya girl.. you're awesome! :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Kihah.. Akak nak tanya nie, bagi pengguna Blogskin pun boleh buat macam ini ke ?

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita