4 March 2013

Tutorial Photoshop : Dotted Stroke Pattern


Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Nampak dop dotted keliling gambar tu? So, harini disebabkan ada akak tu tanya kat fanpage kihah, kami nak buat tutorialnya :)

1. Mula-mula hampa kena la save gambaq ni dulu. Kalau dak kat mana nak buat dotted tu kan?

(Transparent)

2. Buka photoshop, tak kisah CS berapa pun, tekan File > Open > hampa buka gambar dotted ni. 
3. dah buka? bagus. Lepas tu ambil Edit > Define Pattern


Ok.  Got it?

Sekarang baru kita nak letak dotted ni dekat gambar.


4. Next, korang buka gambar yang nak letak dotted keliling dia, Right click dekat layer dan ambil Blending Option



5. Next hampa tick di ruangan stroke dan dekat Fill Type tu hampa ambil Pattern.
6. Hampa select gambar dotted tadi dan click OK

Yay dah berjayaaaaaaaaaaaaaa. kalau tak faham boleh la komen insyaallah nanti kami reply :) assalamualaikum


author image

FAQIHAH HUSNI

Hi! I'm the writer and author of this webpage. Currently studying in SM Sains Kubang Pasu or know as KUPSIS in Kedah. A Kedahan girl for sure! 2017 is my senior year there and I'm fighting to 9A+ in SPM. Do pray the good result for me and others 1317 warriors. Thank you for your time :)

4 comments:

  1. YAY berjaya buat ! terima kasih awk :')

    ReplyDelete
  2. akak nak share tau tutorial ni! >.< akak akan letak credit to adik kihah tau! Assalamaualaikum~

    ReplyDelete
  3. Thanks qihah, adk mmg byk membantu :')

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita