27 July 2018

Job Hunting After SPM - Pengalaman bekerja di restaurant terkenal

Assalamualaikum and hello fellas.

How you guys are doing? I hope you guys all in good condition, surrounded by your lovely fams and friends well i guess, this is my first post for this year, isn't?  Haha. I do still have passion in blogging but, meh.

So for this post, I just wanna share about my life after SPM. Obviously la I've stated on the title above kan kahkahkah. Nak tahu takkkk qihah buat apa after SPM???????? Curioussss tak gaiiissss????? I can't hear youuuu!!!

Lantaklah nak tahu ke tak, tetap qihah nak share jugak hahahahah

So memang plan after SPM qihah nak carik duit sendiri, biar la kerja apa pun kan, asalkan diredhai mama abah dan halal gituwh. Tempat pertama sekalii qihah g cari kerja ialah di Aman Central. Sapa oqang Kedah taktau, memang lekeh :') jk jk (jangan take it serious pulak weh haha) Ada la banyak kosong kerja, tapi, time tu takde lesen lagi. Then, macam quite far from my house area. So, nanti transport macam susah lah. Puas pujuk semua, mama tetap tak bagi, then takpalah, I okay je.


kupas halia....... Lol


Then this one day, after balik dari mall, mama suggested me to go and ask at Restaurant Nasi Kandar Haji Ramli, which is just a few minutes from my house area, if they need any new workers kan. So, we dropped by and have lunch there, time nak bayar tu, mama asked me to paid at the counter sambil2 tu boleh la tanya kan, ada kerja ke tak ehhehe. So, time tunggu baki duit tu, mulut ni ringanlah nak tanya ada ke tak kan kerja kosong, they just asked me to leave my numbers and name there, while asking me some few questions like "baru habis belajar ke?", "rumah dekat mana?" , gitu-gitu je.


I went there twice and also leave my number twice jugak lah kan. tapi dalam minggu yang berbeza la. ahhaha. Then, after 2 weeks macam tu, time my sister and I were in Penang for a short vacay, I got a phone call from unknown number said that I dapat kerja kat restoren haji ramli. So qihah anya la bila boleh masuk. Kemain eksaited, qihah jawab esok boleh dah hahaha. Tengok2 after letak phone, baqu teringat, balik dari penang lusa. So selang 2 hari baru boleh p qeja hahahaha. Call la depa balik, inform semula.

(gune camera phone je tau! hihihi)


Since this restaurant memang famous for the past berapa years dah kan (dah 15tahun dah kedai ni :D), memang waktu cuti umum, pack ah. haha Restoren Nasi Kandar Haji Ramli ni is one and only kedai nasi kandaq, yang original MELAYU buat okayy hehe. Selalu nasi kandaq banyak mamak ja kan? hat ni dak, melayu yang buat :)


Alhamdulullah, almost 5 bulan kerja sana. Sangat bestttt, macam2 ragam orang boleh qihah tengok hahaha. Seronok wooo qeja sini, semua baik2 ja. Boleh buat kawan hehehe. Malah, qihah pernah rasa kerja 2 shift iaitu pg dengan malam. Duk kat sini, ramai la orang2 hebat yang singgah makan. Dari menteri2 sampai la orang biasa. Orang luar kedah, sampai la orang sebelah rumah  hahahaha.


Kak Pina, Kak Nani, Kak Wani, Kak pikah :p




They've become a part of my family now! I would like to thanks so much dekat Angah Ida, Angah Kri, Maktok, Kak Eyka, Acu Syida, eyy semua la yang ada kat restoren tu! Alhamdulillah and thank you for this opportunity, susah oo nak dapat kerja sekarang hahahahahahahah :) Alhamdulillah, gaji tu lepaih la nak beli perabot pa semua baru buh dalam bilik ann hahahaha  weh baru tahu rasa puas hati guna duit sendiri >_<

Nanti sapa-sapa singgah Kedah, ka mai turun aloq staq ka, singgah la makan sini. Google je, Nasi Kandar Haji Ramli, konfem ada. The one and only, dekat Simpang Empat Kangkong :D

Ada sapa-sapa pernah mai sini? :D

1 comment:

  1. nanti boleh la try, sbb ada kawan suka nasi kandar!

    ReplyDelete

Your words defines you