21 July 2012

Dosa ‘Tanggang’ dibalas tunai

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera!! :)PADANG BESAR: “Sekarang baru saya sedar dosa saya terhadap ibu dibalas tunai, tidak perlu tunggu di akhirat,” kata Abdul Rahman Talib, 60, yang kini tinggal di Rumah Sejahtera, Batu Bertangkup, di sini, selepas diabaikan isteri dan anaknya.

Kira-kira 10 tahun lalu, ibunya, Allahyarham Lijah Kasa menghuni rumah kebajikan sama selepas Abdul Rahman terlalu mengikut kehendak isteri dan membiarkan isterinya menghalau ibunya keluar dari rumah.

“Saya mengakui terlalu mengikut telunjuk isteri hingga mengabaikan ibu. Saya langsung tidak mengambil peduli nasib ibu dan hanya mengetahui arwah ditempatkan di sini (Rumah Sejahtera) selepas setahun arwah dihalau keluar dari rumah yang didiami bersama isteri di Bukit Kecil, dekat sini.

“Malah, bilik ibu sebelum ini bersebelahan bilik saya duduki sekarang,” kata Abdul Rahman ketika ditemui.INSAF...Abdul Rahman kini tinggal di Rumah Sejahtera, Batu Bertangkup.

INSAF...Abdul Rahman kini tinggal di Rumah Sejahtera, Batu Bertangkup.

Menurutnya, sebelum ini dia difahamkan ibunya bergelandangan beberapa hari selepas dihalau keluar dari rumah dan ada ketikanya dia bermalam seorang diri di kandang kerbau yang diubah suai buat sementara sebelum diselamatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


P/S : Hmm.. sedih pulak baca cerita ini.. Ya Allah.. Macam-macam terjadi sekarang. Mohon kita dijauhi. Nauzubillah! :'( Apa kata korang?


- VOTE FOR ME PLEASEhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=408207415887953&set=a.406737232701638.88772.248684711840225&type=3&permPage=1

7 comments:

 1. Nauzubillah..moga sy menjadi anak yg baik anak yg x lupa diri

  ReplyDelete
 2. syukur dia dah insaf , semoga jadi pengajaran untuk semua T.T

  ReplyDelete
 3. jangan sesekali mengabaikan ibu bapa kita.

  mereka boleh menjaga kita, takkan kita tak boleh :)

  http://misszberceloteh.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. sedih pulak ase...semoga diri ini terus mjadi s'orang anak dan ibu tbaik utk mereka..amin...

  ReplyDelete
 5. Kekadang rasa nak mencarut je dkt org yg takingat jasa ibu dorg -,-

  Semoga menjadi anak yg solehah! May Allah bless aand Assalamu'alaikum =)

  ReplyDelete

Your words defines you