Posts

Showing posts from March, 2013

Selamat Hari Ibu, Mama... :'D

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.:)Bismillahirrahmanirrahim..
Sapa kat sini sayang mak dia?? Sila angkat tangan!! (abaikan je kalau ada orang tengok anda angkat tangan depan laptop :p) Walaupun Hari Ibu lambat lagi, Saje jeee nak wish awal-awal sempena Hari Ibu ni. Mesti ada yang still tertanya-tanya Hari Ibu bape haribulan kann? Mehh qihah bgtau. Hari Ibu Sedunia ialah pada setiap8hb Mayni. Hari Rabu ni la. huhu, ada jugak yg ingat pertengahan bulann lah,hujung bulan lahh, ape laahhhhh. 8 MEI ok? Ingat tu!
Tapi Hari Ibu ni bukan saje setiap 8 Mei je kita hargai, kita layan ibu kita baik-baik hari yang lain kita buak derkkk, buat tak tahu je dengan ibu kita. Aipp! Kita kena layan ibu kita baik-baik pada tiap-tiap hari tau! Bukan pada Hari Ibu je tau!


First of all, Qihah ucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua Ibu-ibu, mak-mak, Ummi-ummi, mama-mama, mummy-mummy dan mak mertua dalam dunia ni. Tak lupa jugaaa buat bakal-bakal Ibu kat luar sana. Mesti nebbeesssssss habisssss fuuhh fuuhhh fuhhh…

Hari Guru

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Well, semua orang tahu bahawa setiap 16 Mei, ada satu sambutan diadakan untuk menghargai jasa-jasa para guru yang telah mencurahkan segala ilmunya kepada kita.

Bila setiap kali hari guru, time tu la guru-guru nak tunjuk bakat mereka. Tak kesah la dalam tarian ke, nyanyian ke, main apa-apa kee mesti adaa..

Mesti ada antara korang yang pernah kena marah ngan cikgu kann?? Mesti kekadang korang bila kene marah sikit, merajuk, terus benci kat cikgu tu.. Korang tak kesian ke kat cikgu? Cikgu bersusah payah mencurah ilmu kat kite, korbankan masa, kadang-kadang nak makan pun tak sempat, tidur sehari kadang-kadang 3-4 jam je, pastu letak semua masalah keluarga, diri, kewangan kat tepi dulu demi nak ajar kita.. Pastu kita pulak buat hal.. tak kesian ke? Kadg2 cikgu buat macam ni sebab nak ajar kite jadi manusia berguna..

Qihah tau la jugak serba sikit pasal guru ni sebab mak, abah qihah seorang guru.. Mak qihah guru darjah satu.. B…

Najwa Latif dapat 4A dalam SPM

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Wakilkan kakak ambil keputusan kerana tertekan, ingin sambung pengajian bidang TESL

Penyanyi remaja popular, Najwa Latif, mencatatkan keputusan 4A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan semalam.

Namun, bekas pelajar aliran sains Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Perempuan Temenggong Ibrahim, di sini, itu tidak hadir untuk mengambil salinan keputusan peperiksaan berkenaan.
Sebaliknya, kakaknya, Iqhwatul Syafika, 24, yang muncul mewakili artis terbabit, kira-kira jam 10.45 pagi.

Ketika dihubungi petang semalam, Najwa, 18, berkata dia meminta kakaknya mengambil keputusan berkenaan kerana berasa cukup tertekan. Penyanyi ini turut menafikan dirinya kecewa dengan keputusan itu sehingga tidak sanggup untuk berbuat demikian.

“Saya tertekan sebab malam tadi (kelmarin) saya bermimpi tidak memperoleh sebarang A, sebab itu saya minta kakak ambilkan keputusan. Bagaimanapun saya tidak menyangka untuk dapat 4A kerana se…

Punca Hidup Tak Tenteram

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


SEKUMPULAN bekas pelajar sebuah universiti berkumpul menziarahi bekas pensyarah mereka. Pensyarah itu amat gembira menerima kedatangan bekas pelajar yang berjaya dalam jurusan dan kehidupan masing-masing. Mereka bertanya khabar dengan penuh mesra dan terus terang. Perbincangan berlanjutan sehingga menyangkut kepada permasalahan berbentuk peribadi. Ada yang mengeluh, mengadu dan meluahkan perasaan yang tertekan dengan pelbagai permasalahan, tekanan hidup berkeluarga, dengan rakan di tempat kerja serta masyarakat sekeliling.

Pensyarah itu hanya tersenyum dan terus menuju ke dapur untuk mengambil cawan pelbagai bentuk dan warna. Ada yang dibuat daripada tembikar, kaca dan plastik. Ada yang cantik, penuh hiasan, kelihatan mahal dan ada yang biasa saja dan murah. Pensyarah itu menjemput semua bekas anak murid itu minum menggunakan cawan pilihan mereka. Apabila semua bekas pelajar itu mengambil cawan yang terisi air, dia pun be…

Tutorial : Top Commentators

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Widget top commentors ni dikira HOT la jugak kan.. Sebab blogger letak ni sebagai satu inisiatif untuk menghargai para pembaca blog diorang yang rajin komen hehe :) Nak letak? Jom...
1. Login account blogger anda 2. Pergi ke Layout 3. Tekan Add A Gadget 4. Di window add a gadget, pilih HTML/JavaScript 5. Copy codes bawah ni dan pastekan di ruangan HTML/JavaScript
<script type="text/javascript">function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "")var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";elsevar item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item)…

Tutorial : Top Commentors Cloud

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Selalunya kat blog orang lain dia punya top commentors widget dia susun secara biasa menegak kan? kali ni nak share dengan korang satu lagi widget top commentators versi awan pulak :D Contoh tengok dekat atas tu hehe
1. Login account blogger anda 2. Pergi ke Layout 3. Tekan Add A Gadget 4. Di window add a gadget, pilih HTML/JavaScript 5. Copy codes bawah ni dan pastekan di ruangan HTML/JavaScript
<div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
<script type="text/javascript">
function cCloud(feed) {
max = 0;
min = 10000;
//finding highest and lowest count
for (i=0;i<feed.count;i++)
{
ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
if (ccCount > max)
{
max = ccCount;
}
if (ccCount < min)
{
min = ccCount;
}
}
ccCountD = "";
display = "";
for (j=0;j<feed.count;j++)
{
ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
ccU…

Tutorial : Auto Read More

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :) Bismillahirrahmanirrahim..
Perbezaan antara "read more biasa" dan "auto read more"Conventional read moreAuto read more with thumbnailUses HTMLJavascriptNeed to insert code in post.Post is untouched.Length of each snippet can be customized.Length can be changed, but it affects all posts.Read More is applied only to posts with the code added.Read More applied to all posts, no exception.No thumbnail. To show picture, you must place the picture inside the snippet (at the beginning of post).The first picture in each post will be used as a thumbnail. You can also choose not to show thumbnail.The code loads full post but only shows the snippet.Only loads the snippet.
Kali ini nak bagi tutorial read more yang lagi mudah, tak perlu letak coding lain semasa buat post entry, sangat leceh kan? So kali ini ada tutorial yang sangatlah senang lenang. Tak payah nak adjust-adjust coding kat entry box tu. Jom, qihah ajarkan 2 versi. Yang satu Rea…

Programmer Student

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Hahahaha. Terbaik punya coding! haha

Tutorial Photoshop : Dotted Stroke Pattern

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Nampak dop dotted keliling gambar tu? So, harini disebabkan ada akak tu tanya kat fanpage kihah, kami nak buat tutorialnya :)
1. Mula-mula hampa kena la save gambaq ni dulu. Kalau dak kat mana nak buat dotted tu kan?
(Transparent)
2. Buka photoshop, tak kisah CS berapa pun, tekan File > Open > hampa buka gambar dotted ni.  3. dah buka? bagus. Lepas tu ambil Edit > Define Pattern

Ok.  Got it?
Sekarang baru kita nak letak dotted ni dekat gambar.

4. Next, korang buka gambar yang nak letak dotted keliling dia, Right click dekat layer dan ambil Blending Option


5. Next hampa tick di ruangan stroke dan dekat Fill Type tu hampa ambil Pattern. 6. Hampa select gambar dotted tadi dan click OK
Yay dah berjayaaaaaaaaaaaaaa. kalau tak faham boleh la komen insyaallah nanti kami reply :) assalamualaikum

Tutorial : Mister Linky's Widget (Link Exchange)

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..



Widget Misterlinky adalah widget yang berfungsi untuk memudahkan pelawat blog meninggalkan link blog mereka pada mana-mana blog yang memasang widget ini. Dengan adanya senarai blog pengunjung, mudah untuk anda melakukan aktiviti "blogwalking". Selain dari itu, dengan widget Misterlinky, pemilik blog diberi pilihan untuk delete mana-mana link yang mereka tidak kehendaki.



Dapatkan widget ini di www.misterlinky.net. Anda perlu mendaftar terlebih dahulu untuk mendapatkan widget ini.Cara nak daftar:







Akan muncul paparan pemberitahuan email telah dihantar kepada anda:



Cek email yang dihantar oleh Misterlinky. Kemudia copy kod yang diberi dan paste dalam kotak confirmation code tadi:


Login akaun menggunakan id dan password yang anda daftar tadi:







Lastly, copy kod widget yang diberikan:
CARA LETAK DI ENTRY/POST/PAGE
1. Dashboard > New Post ATAU Dashboard > Pages > New Pages > Blank Pages
2. Letak title dia
3. D…

Tutorial : Tabview #2

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Tab Menu 3 dalam 1. Boleh jimatkan ruang hehe :D Ramai yang tanya tak henti-henti sejak qihah guna tabview ni sampai la sekarang. hehe.

1. Dashboard pergi ke Layout -> Add A Gadget -> HTML/JavaScript
2. Copy Codes ni dan pastekan di ruangan HTML/JavaScript tu
<div id='polskahekjor'>
<style type="text/css">

    div.P0L5K4 div.C0D3R    {height: 24px; overflow: hidden;float:left; }

div.P0L5K4 div.C0D3R a:hover    { background-color: #eee; }

div.P0L5K4 div.C0D3R a.Active{background:#000;color:#fff;}

 div.P0L5K4 div.N0T4C0D3R    { clear: both; border: 0px solid #bce8f6; overflow: hidden; background-color: #eee;}

    div.P0L5K4 div.N0T4C0D3R div.h3ll0c0d3r    { height: 100%; padding: 0px; overflow: hidden; }

    div.P0L5K4 div.N0T4C0D3R div.h3ll0c0d3r div.BL0g3R    { padding: 3px 5px; }

div.P0L5K4 div.C0D3R a    { background:#ccc; float: left;border-radius:11px 11px 0px 0px;
    display: bloc…

Freebies : Scolloped Edges (3)

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Freebies Scalloped Edges ataupun orang panggil 'renda' atas blog.


TUTORIAL HERE <


http://static.tumblr.com/mw3v5cd/jVVlog603/0.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/3tclog60y/01.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/0xElog61f/02.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/ooDlog61v/03.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/HxZlog628/05.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/J7Ylog62m/06.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/bL2log633/07.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/iDJlog63h/08.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/mCllog63u/09.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/dNYlog649/10.png"
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/Sehlog64x/11.png
Komen la kalau amek. hehehehehe.  ©

Freebies : Scalloped Edges (2)

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Freebies Scalloped Edges ataupun orang panggil 'renda' atas blog.

> TUTORIAL HERE <
Right Click > Copy image URL
Atau Click the Picture :)



Komen la kalau amek. hehehehehe.  ©