Posts

Showing posts from January, 2013

Sorryyy

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

This is just a quick and simple update. Qihah nak minta maaf sangat-sangat kepada yang ask di ask.fm, twitter, fb sama ada dah lama ataupun cepat, sorry sebab tak balas dan tak tunaikan tutorial anda tu. Tapi saya baca ok :b hehe

Bukannya tak buat. Qihah dah masuk SBP la.  Mana sempat nak online-online ni. Seminggu sekali je. tu pun bila ada ICTL. Serious ni. Sorry sangat ok. hehe

Dannn kepada akak-akak KUPSIS, terima kasih sudi wishh birthday! sampai ada yang tunggu pukul 0000 nak wish jadi orang pertama! Hehe. Terima kasih akak-akak wing SIGMA semua :'))

P/s : tapi tetap rasa macam nak lari balik dari asrama lol


Check out this amazing viral for the Samsung! :D HEHE

Nak balik

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Weiii nak balik! btw, hari ni , 23 januari birthday qihah. Nak menangis kot bila call mama malam tu mama wish birthday T___T NAK BALIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK Rumahh!! Tak mau duk asrama weii

Tutorial and Freebies : Letak Scalloped Edges

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

LIVE PREVIEW
Template Designer

1. Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML / Javascript
2. Copy code below and paste in the space ;
<div style=" background-image: url('URL IMG'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>3. Save.


Classic Template / Blogskin

1. Dashboard > Template
2. Ctrl + F <html> or <head>
3. Copy code below ;

<div style=" background-image: url('URL IMG'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>4. Paste after <html> or <head>
5. Preview > Save template.
Replace URL IMG with your Scalloped Edges Image :)change 44 mengikut kesesuaian tinggi Scalloped Edges anda.. Boleh adjust :)
FREEBIES

http://media.tumblr.com/tumblr_m1g0j0xnLl1qaik8h.png

Tutorial : Shoutbox Style Mine Version

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


This is my own codes. Don't Repost without my permission

Ni untuk pengguna cbox, shout busuk, fibox dan apa-apa saja lah! ^_^
**Perhatian kepada pengguna cbox, sebelum buat ni, pastikan background cbox anda dah putih ya. Taknak transparent :) Kalau transparent, log in acc cbox anda di www.cbox.ws > Look & feel > Colours & fonts. Di bahagian Form BG, Main BG dan Alt. BG, pastikan letak background ya. pastu Apply :)

Template Designer 

1 Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript
2 Copy codes di bawah ni dan pastekan di ruangan tersebut
3 editkan apa yang patut
4 Save

Classic Template (blogskin)

1 Dashboard > Template
2 cari tempat yang sesuai yang anda nak letak
3  editkan apa yang patut
4 preview dan save

<center><div style="background:url(http://i.imgur.com/40EdC.png) repeat; border:1px solid #fff;padding:5px;">
<div style="border:1px dotted #A9BCF5; backg…

Hidup baru

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

This is a short entry je. Malas nak taip panjang-panjang. So, secara rasminya saya dah jadi Warga KUPSIS. KUPSIS stand for Kubang Pasu Science School (SM Sains Kubang Pasu) di Jitra.

Alhamdulillah, Minggu orientasi berjalan dengan lancar. Mula-mula memang rasa sedih sikit, rasa frust sikit. Tapi dah lebih kurng 6 hari kat sana, dah rasa okay dah ^_^ Nak ucap thank youuuuu to all kakak-kakak Seniors yang baikkk sangat! :))

(saja nak tempek sekeping :b)
Soalan/perkataan famous yang qihah selalu dapat kat sana "ada abang eh kat sini?", "Adik fahim eh?", "Blogger kann?" dan banyak gi (bajet gila hahaha). Alhamdulillah, dapat pelajar terbaik perempuan sepanjang Minggu orientasi ni :) hehehe..

Mula-mula memang tak sangka ramai (tapi tak la ramai sangat) kakak-kakak seniors yang akan kenal qihah ni n_n. Tak kurang juga abang-abang seniors. huhu..

Kat sana, disebabkan nama Faqihah atau Qihah ni susah…

Tutorial : Gradient Background

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Post title/sidebar gradient background ni boleh view kalau korang guna Google chrome sahaja. Kalau pengguna Mozilla Firefox, rasanya tak boleh :)

Classic Template/Blogskin users:
1 Dashboard > Template
2 Find your post title/sidebar title codes. Delete codes bawah dia, Copy codes di bawah ni dan pastekan di bawahnya.
3 Preview, Save

Template Designer :
1 Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed
2. Cari codes ni (ikut anda nak ubah yang mana)

POST TITLE :.post-title {ATAUh3.post-title, .comments h4 {
SIDEBAR TITLE : .sidebar h2 {  ATAUh2 {
BLOCKQUOTE : blockquote { ATAU .post blockquote {
POST FOOTER: .post-footer {
code-code lain cari sendirik ye. malas nak taip heheh :b

Live Preview :

This is an example of gradient background #1 color:#ccc;
padding:4px;
margin-top:5px;
line-height: 100%;
background-image: -webkit-linear-gradient(left, #FFBAD1, #FFFFFF, #FFFFFF, #FFBAD1);
text-align: center;
}
Live Preview :

Tutorial : Letak Stylish Search Box

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..
Benda ni memudahkan visitors blog anda untuk membuat sesuatu carian. Hanya menaip wordkey/kata kunci yang mereka nak, nanti insyaallah akan naik segala entry anda yang ada wordkey/kata kunci tersebut :)


TEMPLATE DESIGNER - denim, minima, simple template, Picture Window dan lain-lain
1. Sign in Blogger, Pergi ke bahagian Layout
2. Pilih Add a gadget (di sidebar atau ikut suka anda :b), ambil HTML/JavaScript.
3. Copy codes di bawah ni dan pastekan di ruangan tersebut.
4. Selepas dah habis edit, boleh SAVE :)

Classic template pula pandai-pandai sendiri eh cari codes sidebar anda sebab codes tak sama.


Ni yang simple punya :
<center><form action="/search" id="searchThis" method="get" style="display: inline;">
<input id="searchBox" name="q" onclick="this.value=''" style="width: 200px;" type="text" value="Nak Cari…

Menarik Tentang Justin Bieber!

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Inilah jadi bila wartawan dan editor kalau tak cukup tidur mungkin sampai tak pasal-pasal Justin Bieber boleh terjebat. Ini dari akhbar Utusan yang diterbitkan semalam (3 Januari 2013). Memalukan dan mengundang penghinaan tertinggi oleh rakyat Malaysia berbanding KOSMO yang pernah menggembarkan tanahair dengan cerita hantu murahan padahal datang dari applikasi telefon pintar, Camera 360.

Apa sebenarnya yang diceritakan akhbar ini adalah tentang Kazakhstan di mana tajuk asalnya adalah Menarik Tentang Kazakhstan. Kami sendiri tak pasti dari mana datangnya sampai tiba-tiba Justin Bieber boleh terbabit sekali. Kemungkinan besar semasa ianya ditulis, reporter tersebut sedang melayan lagu Justin Bieber atau mungkin sedang berbual tentang Justin Bieber.


Oh Tidak! hahahahaa!

Hanya test je

Image
Ni post test je
Satg nak delete kot. Bai. Tapikan, gambar maggi ni pulak saja nak upload. Amek drpd instagram ai. Boleh follow @faqihahhusni . Sedap wooo megi ni.
Tapikannn nak bagitauuu niii. Qihah daftar sekolah Kupsis 7hb ni. So, nak ucapkan baibai kat blog ni. Bai baiiiii Menyusahkan betuiii warghhhh stressssss

Tutorial: Jquery Accordion Tab Menu (2)

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

(sebenarnya tak adala sampai goyang tapi qihah tersilap capture lol) CLICK HERE FOR LIVE PREVIEW
Dulu qihah pernah guna  Jquery Accordion Tab Menu ni di blog. Tapi dah tak guna dah.. hehe. Benda ni sesuai untuk pengguna Mozilla Fireffox dan Google Chrome. Tapi, kalau anda guna tablet/ipad/phone via web, benda ni dia dah terbuka siap2. tak payah hover. Tak tahu kenapa.. memang camtu kot. hehe. Codes asal daripada afiqah. Kebaikan benda ni adalah menjimatkan ruang sidebar anda. Kalau blog yang ada banyak widget kat sidebar tu, boleh la cuba :)


TEMPLATE DESIGNER - denim, minima, simple template, Picture Window dan lain-lain
1. Sign in Blogger, Pergi ke bahagian Layout
2. Pilih Add a gadget ambil HTML/JavaScript.
3. Copy codes di bawah ni dan pastekan di ruangan tersebut.
4. Selepas dah habis edit, boleh SAVE :)

CLASSIC TEMPLATE - blogskins etc. pandai-pandai cari codes sidebar anda dan pastekan di ruangan sidebar :b (lebih baik…

faqihahhusni.com has been removed

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..


Sorry, the blog at faqihahhusni.blogspot.com has been removed. This adress is not available for new blogs.

Sampai hati google suspended account saya yang tak bersalah ni. pastuh removed blog saya lak.
Terima kasih google. terima kasih buat saya cuak. Tapi, saya gembira sebenarnya. kakakakakaka. Terima kasih kepada yang mengambil berat . terima kasih ya allah.. alhamdulillah. bai

p/s : ni pun verify sampai 2 kali codes. T_T

Azam dan Saya masih 12 tahun

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

# Ramai dah buat entry pasal 2013 ni dan saya pasti takdak sapa nak baca entry cepisan saya ni.  




Alhamdulillah hirabbila'lamin.. Wassolatu wassalamu a'la saidina muhammad, wa a'la a lihi wassobbihi wassallim.. Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya, kita masih lagi diberi peluang untuk terus hidup atas muka bumiNya. Kenapa kita masih lagi diberi peluang? kenapa? Pernah tak anda semua terfikir dosa-dosa yang anda telah lakukan sebanyak mana? So, bila bangun hari ni dah baca doa bangun tidur? dah kata Alhamdulillah? kita patut bersyukur-sangat-sangat tau sebab allah masih beri kita peluang untuk taubat. Untuk memohon maaf kepadaNya..


Hai anak Adam, sesungguhnya jika kamu meminta dan mengharap ampunanKu, nescaya Aku ampuni dosa yang telah kamu perbuat dan Aku tak peduli. Hai anak Adam, andai kata dosamu seluas langit lalu kamu memohon keampunan, nescaya Aku ampunkan dan Aku tak peduli. Hai anak…