Posts

Showing posts from November, 2012

Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera. :)
Bismillahirrahmanirrahim..

Tamat 8 Disember 2012
Sudah lama tak join segmen-segmen ni. Huhu. Kali ni faqihah nak join segmen daripda seorang blogger otai, Mia Liana.. Kak Mia dah lama dah la berblogging ni. Masih ingat lagi masa 1st time jumpa blog kak Mia time faqihah join DiGi WWWOW Awards 2012.
Kak Mia ni dia peramah sangat.. Selalu reply comments di blog dia.. Dia juga selalu blog walking. Kalau faqihah blogwalking blog-blog lain, selalu juga jumpa blog kak mia kat shoutbox. Hehe
Blog kak Mia banyak share tentang kehidupan seharian, Tips-tips berblogging, Tazkirah, kesihatan dan banyak lagi. Rasanya paling femes tentang Tips-tips berblogging. Kalau korang nak baca, boleh tekan sini. Kak Mia pun selalu juga dapat awards tau! huhu. Jelez saya. hehe
Oh.. Jumlah Follower faqihah sekarang 8872.. Tak ada la sebanyak Ben Ashaari ke LyysaSecret tu.. Maklumlah.. Faqihah baru darjah 6. Huhu

Sebenarnya saya tak reti nak buat tagline. Hahahaha. Assalamuala…

Tutorial : Shaking Header Hover

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Ramai request di ask.fm dan di blog. So, here we go. Ohya. ni untuk Template Designer (denim, simple template dan lain-lain). Kalau korang pengguna blogskin/classic template sorry eh.

Sorry. No preview available
Template Designer :
1- Blogger > Dashboard > Template > Proceed
2. Search kod ni
h1.title { Kalau tak jumpa kod tu, korang search code ni pulak .Header h1 {  *kalau korang dah ada kod header hover, boleh delete hover tu okay.

3. Paste kod ni kat atas h1.title { atau .Header h1 { ye

.header:hover {
-webkit-animation-name: shake;
-webkit-animation-duration: 2s;
-webkit-animation-iteration-count: infinite;
-webkit-animation-timing-function: ease-in-out;
filter: none;
-webkit-filter: blur(0px);-moz-filter:blur(0px);
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.Blur(PixelRadius='0');}
@-moz-keyframes shake /* Firefox*/
{
{ -ms-transform:: translate(-1px, -2px) rotate(-1deg); }
 20% { -moz-transform: translate(-3px, 0px)…

Kenapa doa aku tak dimakbulkan?

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, Bila Allah lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, Bila Allah tidak makbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan pun, kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya…
Sumber google.

Tutorial : Simple Navigation Bar

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera

Ni navigation bar macam qihah guna sekarang ni. Banyak yang request, so, meh qihah ajar. Ni qihah punya own codes ok. No re-post. tq

LIVE PREVIEW:
HOMETUTORIALFREEBIES
1- Blogger > Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy codes ni dan pastekan kat ruangan HTML/JavaScript
<style>a.nav{
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
margin:5px;
display:inline-block;
text-align:center;
background: #eee;
color:#000;
width:90px;
padding:4px;
font: 13px Franklin Gothic Demi Cond;}

a.nav:hover{
color: #fff;
background:  #EBD6FF;
-moz-box-shadow: inset 0 0 5px 5px #EBD6FF;
-webkit-box-shadow: inset 0 0 30px 30px #EBD6FF;
box-shadow: inset 0 0 30px 30px #EBD6FF;}</style>

<div style="background: #CAC7D9; border-bottom: 1px dashed #fff; border-top: 1px dashed #fff;"/><center>
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
<a class="nav" href…

Freebies : Original Codes Template Denim-NonEdit

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Macam mana nak cari template Denim blogger baru ni eh?
Denim
Blogger dan berubah kepada new interface dah kan, so, template denim kalau korang cari dalam blogger.com kan, tak ada dah. So, kali ni dengan bantuan HanisLS(kawan sekolah petang), Saya nak share codes ni kat korang :) ni NON EDIT punya tau!

Baca Bismilillahirrahmanirrahim dulu :)
ATTENTION!!
Tolong BACK UP TEMPLATES ANDA DULU SEBELUM TUKAR YE!
* template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates > copy semua codes > korang pastelah kat mana2. paste kat blogger > new post pun boleh. (Jangan tekan HTML ye, biarkan di mode Compose) > Save

So, kalau ada problem dengan codes baru ni, bolehla refer codes lama. Tak susah sangat nak edit semula.


HOW TO USE This Codes?
1- copy codes kat atas ni
2- pergi blogger.com > dashboard > template > Edit HTML > Proceed
3- Delete semua kod kat ruangan tu Then, pastekan codes atas ni di ruangan tu ye
4…

Tutorial : Letak Background, Edit Gadget Ask.Fm

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Ramai sangat yang tanya saya "macam mana nak letak background di form ask.fm" "Macam mana qihah letak background kat ask.fm ni?" Dan banyak lagi lah soalan. So, tutorial kali ni qihah share sikit macam mana qihah edit widget ask.fm jadi cantik macam ni :


1. Log-in account ask.fm korang > Setting > Widget
2. Korang tekan Edit CSS

*Size tu ikut suka korang

LETAK BACKGROUND
3. Korang cari kod ni
.askAnywhere-input { 4. Delete anak-anak kod tu ya. pastu, gantikan dengan ni
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 55px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border: solid 1px #B87289;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url('URL BACKGROUND'); *yang lain-lain tu boleh edit sendiri

BUTTON ASK
5. untuk button 'Ask' tu pulak, korang search
.askAnywhere-button { 6. Kat bawah kod tu, korang tambahla kod ni
background: #B87289;
width: 260PX; p/s: adjust width tu sendiri ye.

#PrayForGaza

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Ketika kita sedang hidup dengan aman dan tenteram tanpa bunyi yang bising, rakyat-rakyat di Gaza pula sedang berlari ke sana ke mari untuk melindungi diri. Sedang berperang demi Islam dan negara.  Sedang bersedih dengan pemergian ahli keluarga yang tersayang. Sedang berfikir cara untuk melindungi diri. Sedang berfikir cara untuk memberhentikan peperangan dengan Israel.

Sedang kita makan dengan senang lenang hingga kenyang sampai makanan tu pun tak habis lalu dibuang, mereka di Gaza nak makan pun susah. Nak makan, tidur pun dok fikir kalau-kalau bom datang nanti.

Marilah kita bersama-sama berdoa kepada Allah :

"Ya Allah! Sesungguhnya hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa dahsyatnya bala bencana yang sedang menimpa saudara-saudara kami di Gaza sekarang. Begitu juga hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa lemah dan cuainya kami. Wahai tuhan kami! Kepada siapakah lagi kami mengadu sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Pemur…

Salam Maal Hijrah, 1434h semua :)

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

fuhh.. fuhh.. Tak tau nak buat muqadimah entry ni macam mana. Bedai je la, Faqihah oit

Sepertimana yang banyak umat Islam dan orang bukan Islam tahu, hari ni merupakan hari Rabu, 14 November 2012. Kan? Mesti semua tahu kan? err. Mungkinlah ada juga yang tak tahu. hehe.

Tapi, korang tahu tak yang hari ini merupakan Awal Muharram? Awal Hijrah? 1434 tahun hijrah? Korang tahu tak? Eh.. Mestilah korang tahu dengan bantuan media massa kan? Dan mesti ada yang tahu melalui rakan-rakan, dan ada yang ketahuinya sendiri. Wah! Bagus-bagus! walau apa pun sumber yang korang dapat tahu, janji korang masih ingatkan Islam..

Sebenarnya, tak ada banyak yang nak diper'kata'kan di entry ini. Eh. 'kata' pulak. Taip. Baru betul. hehehe.

So, apa azam korang tahun baru ni? Nak jadi baik ke jahat? Nak ulangi perbuatan yang sia-sia dan berdosa yang korang pernah buat tahun lalu ke? atau …

Tutorial : Letak Tweet di entry

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera

EXAMPLE:

Tengok tu.. nampak real kan? Click sini kalau nak tengok entry tersebut :) Live preview;
testingg
— Faqihah Husni (@FaqihahHusni) November 13, 2012
AMBIL KOD
1. Pergi kat tweet yang korang nak letak dan tekan kat tweet tu. Pastu amik Details


 2. Lepas tekan tu, Korang tekan Embed this Tweet dan pilih HTML punya.

*Alignment tu ikut suka korang :)

3. Copy Code tu

LETAK DI ENTRY
1. Blog > Create New Entry macam biasa je
2. Lepas tu, tulis lah apa yang korang nak tulis. Sampai kat part korang rasa nak letak tweet ni, korang tekan HTML dan pastekan kodnya.

*Diingatkan bahawa kalau korang tekan semula compose, akan jadi macam atas tu. tengok example. Tapi kalau korang preview/publish post, akan jadi tweet semula

3. Lepas dah paste, nak sambung tulis semula, tekan la balik Compose ye :)

jadi tak ? :) Minta derma satu click. CLICK SINI. Tunggu sampai habis reload baru close ye.. Thanks pada yang click. Assalamualaikum :)

Result UPSR ditunda

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Mungkin ramai yang dah tahu akan hal ni rasanya..  Majlis Pengumuman Analisis Keputusan UPSR 2012 akan diadakan pada hari Isnin, 12 Nov 2012. So rasanya ada sesetengah sekolah yg buat 21hb kan? :)


Ditunda sebab ada dengar juga orang kata bahawa ada kes soalan bocor di cameron kot.. rasanyalah
P/S: Tahun ni je Keputusan UPSR buuat tim school holiday. Aiseyman... Kacau mood nak gi holiday. haha

Benarkah kita mencintai Rasulullah kita?

Image
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabaratuh dan Salam Sejahtera :)

Kebanyakkan manusia zaman sekarang ni lebih cintakan bab-bab keduniaan. Cinta kepada harta. Cinta kepada pakwe/makwe. Cinta kepada kepopularan dan lain-lain lagi lah.

Tapi, berapa peratuskah umat Islam yang cintakan kepada Rasulullah kita? Yang cintakan kepada seorang insan yang bernama Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib?

Berapa ramaikah umat Islam yang menjadikan baginda sebagai Idola mereka? Berapa ramaikah yang mengetahui tentang biodata baginda?


Ya. Memang ramai yang mengaku Cintakan Rasulullah SAW. Tapi, adakah tindakan mereka sama seperti apa yang mereka katakan? Seperti kata Ustaz Azhar Idrus di dalam video di atas pada minit ke 1:00 "Jikalau lah apa yang nabi suka bercanggah dengan apa yang manusia suka, didahulukan hok manusia bermakna kata-kata cinta dan sayang kepada nabi Muhammad SAW adalah bohong belaka".

Kita kata kita cintakan Nabi Muhammad SAW, tapi adakah kita buat apa yg dia suka dan ting…

Tutorial : Basic Coding HTML Tag

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Tutorial kali ni adalah basic coding pasal HTML Tag. Antaranya macam mana nak Boldkan text, Underline, Sengetkan (italic) perkataan, center, letak gambar, Link dan editkan perkataan. Ceh. Hahaha. Tutorial kali ni khas untuk beginner yew :)

Kod-kod ni  boleh letak di mana-mana sahaja yang korang nak la. kat sidebar pun boleh.. :)

1- Centerkan Perkataan/Gambar/Apa-apa je la

CODES : <center>KOD ANDA</center>
EXAMPLE :
KOD ANDA2- Bold Text/Hitamkan perkataan

CODES : <b>YOUR TEXT</b>
EXAMPLE : YOUR TEXT



3- Underline Text/Garis di bawah perkataan

CODES: <u>YOUR TEXT</u>
EXAMPLE : YOUR TEXT



4- Italic Text/Perkataan Senget.

CODES : <i>YOUR TEXT</i>
EXAMPLE : YOUR TEXT



5- Strikethrough Text/Potong perkataan. Potong? haha

CODES : <s>YOUR TEXT</s>
EXAMPLE : YOUR TEXT



6- Gabungkan/Combine Bold, Underline, Italic Text

CODES : <b><u><i>YOUR TEXT</b></u></i>

Tutorial : Letak Widget Instagram di Blog

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera..

Widget ni hanya untuk yang ada account Instagram je. Kalau korang tak ada lagi, pergilah download Instagram on your phone/tab yang ada android sahaje. Iphone pun boleh download juga. >>KLIK HERE TO DOWNLOAD<< Lepas tu, creat account sendiri yewwpp.


*NOTE : Tolong daftar Sign dulu Followgram di http://followgram.me/. Mudah je. Sign in guna instagram :)

Template Designer :
1. blogger > Layout > Add A gadget > HTML/JavaScript
2. Copy codes bawah ni dan paste di ruangan HTML/JavaScript
3. Save

Classic Template :
1. blogger > template
2. Cari ruangan yang sesuai untuk letakkan widget ini.
3. save
<center><iframe src="http://widget.stagram.com/in/yourinstagram_id/?s=100&w=2&h=2&b=1&p=5" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="border:none;overflow:hidden;width:230px; height: 227px" ></iframe>
<center><a c…

Tips: Mudah Bangun Subuh

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Hari ni nak kasi tips sikit.. Amik daripada fanpage Ustaz Don Daniyal :)

 Tidur awal sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi. Ambil wuduk sebelum tidur. Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal. Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur. Pasangkan niat; “Aku nak bangun pukul …. kerana Allah s.w.t.” Maafkan semua orang sebelum tidur. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur. Elak diri dari melakukan maksiat sebelum tidur. Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti. Minta tolong orang lain seperti ibu atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun.
Moga bermanfaat untuk semua. Insyaallah.. =)

Tutorial : Put Subcriber Facebook Button on blog - 3 styles

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Enable Subcribe button

* Subscriber ni hanyalah untuk orang yang berusia 18 tahun dan ke atas. Tapi, kalau korang umur tak sampi lagi 18 (macam qihah), boleh juga guna. Macam mana?


1 - Korang pergi account setting dan amik Subscribers. >Tekan sini kalau nak cepat<
2 - Dah? kat bahagiaan Allow Subscribers, korang TICK ye


Codes

Blogger Template
1- Blogger > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2- Copy salah satu kod di bawah yang anda nak dan pastekan di ruangan HTML/JavaScript
3- Save

Classic Template
1- Blogger >Template > Cari tempat yang nak letak music player ni
2- Copy salah satu kod di bawah yang anda nak dan pastekan di ruangan yang korang nak
3- Save

1st Codes
example: <center><iframe src="//www.facebook.com/plugins/subscribe.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffaqihahhusni&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;colorscheme=light&amp;font=trebuchet+ms&amp;widt…

Dunia Akhir Zaman mereka dijulang.

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)



Firman Allah SWT dalam surah al-Ankabut ayat 54 :
"....... Sesungguhnya Solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan munkar..." 
Sekarang ni ramai wanita-wanita di luar sana yang suka mengupload gambar-gambar mereka yang tidak menutup aurat. Menutup aurat tu kalau nak cite, banyak selok beloknya. Aurat dari segi suara, rupa paras dan banyak lagilah

Tak kiralah apa jua jenis medium yang mereka gunakan untuk mengupload gambar-gambar mereka yang tidak menutup aurat tu samada melalui FACEBOOK, YOUTUBE, TWITTER ke apa ke, sama je. Tetap berdosa kerana mendedahkan aurat mereka di khalayak ramai.

Yang lebih menyedihkan, ada juga muslimah yang pada mulanya menutup aurat dengan elok, tapi disebabkan kalah dengan godaan syaitan, mereka sanggup mengupload gambar mereka yang tak tutup aurat tu dengan bangga di laman sosial. Sebab apa? sebab nak FAMOUS semata-mata. Sebab nak mendapat perhatian orang ramai. Sebab nak dapat pujian. Asta…