Posts

Showing posts from September, 2012

Tutorial : Button Share Twitter, Facebook, dll di Entry

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera

Ramai yang tanya Qihah macam mana qihah buat benda ni :


Benda ni memudahkan readers untuk share entry kita. Sebenarnya, ada banyak lagi yang kita boleh tambah. Macam Like entry dan banyak lagi lah! hehe. Mulakan dengan BISMILLAH dulu ya :)

PILIH DESIGN

1- Korang kena buat account dulu ye. Pergi SINI dan create account. Rasanya dia ada hantar kat email kot. Qihah tak pasti sebab dah lama sangat dan sudah lupa. Apa-apa pun, ikut je apa yang dia suruh. hehe.
2- Lepas dah create account, korang log in dulu.. Lepas tu, pergi SINI ataupun tekan kat atas yang ada tulis 'Get Sharing Tools'
3- Dia suruh pilih Platform kan? Ambil WEBSITE tau! Jangan amik blogger. dah pilih, tekan "NEXT: Step 2. Pick a Style"
4- Tengok bahagian Buttons dan korang pilih je yang mana korang suka.. Kalau korang nak yang di bahagian lain tu, pandai-pandailah ye guna. hehe. Lepas dah pilih, tengok bawah sekali ada tulis "NEXT: Step 3. Customize&qu…

Tutorial : Letak Blog Archieve untuk Blogskin

ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera :)

Blog Archieve ni macam gadget yang menghimpunkan entry-entry blog kita. Senang nak bagi orang cari. Contoh :

Months♥ <$BlogArchiveName$>

i. Carilah tempat yang sesuai untuk diletakkan ye. Kalau dah ada sidebar nak letak kat mana-mana search saja tajuk sidebar anda tu di ruangan Edit HTML.
ii. Copy code ni dan paste sahajalah <center><select style="background-color: #FFD6E7; color: #424242; font: 10px tahoma; letter-spacing: 2px; border: 1px #A4A4A4 solid; padding: 2px; width: 200px;" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value=''>Months♥</option>
<BloggerArchives>
<option value="<$BlogArchiveURL$>"> <$BlogArchiveName$></option>
</BloggerArchives></select></center>
Kuning : warna background. Boleh cari kat SINI Pink :  warna border dia Merah : Ayat untuk anda sendiri. Blog Archieve ke apa ke.

Blog Berwajah Baru.

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera :)

Sedar tak sedar UPSR dah habis. Terasa masa pantas sangat berlalu pergi meninggalkan kita semua. Banyak kisah suka dan duka telah kita tempuhi. ... Sungguh ku tak percaya..

Cewah. Ayat mahal wo! Sebenarnya, Qihah kekeringan idea untuk mengedit blog. Serious wa tak tipu! Buat cara ni tak jadi, buat cara tu pun tak elok.

"Pehal blog ko dah jadi simple ni?!!!" Yang ni kihah tak pasti sama ada dia bertanya atau marah. Kenapa perlu letak '!!' dihujung ayat?! hehe. Sebenarnya memang dah lama Kihah nak buat blog jadi simple. Memang dah lama gila kot. Cuma masa yang tidak mengizinkan. Qihah pun takut jugak la kalau-kalau readers memberikan respons negatip! hihi



Design kali ni inspirasinya daripada Mania Story aka Ainaa Mania ataupun Ainaa Ramzani. Memang ada tiga tapi orangnya sama je pun! hehehe. Kihah inspirasi pun sidebar sahaja. Yang lain tak. Sooo not 100% lah ye.

Semuanya kihah bua sendiri. Sidebar image pun sendiri. …

Freebies: Tab Menu Bergambar

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera :)

Assalamualaikum. Ni ha nak bagi freebies sikit. Sesuai untuk diletakkan di SIDEBAR BLOG SAHAJA. Click gambar > right click > Copy Image URL


Contoh kod ; <div class="separator" style="clear: both; text-align: right;">
KOD ANDA

</div> Dah lah. Bai. Kalau amik komen :p

Tutorial : Link Hover Pelangi

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera



Cer korang tengok dekat ayat Faqihah Husni tu. Rainbow kan? Cantik tak? Korang cubalah tutorial ni. Kot kot lah korang suka. Btw, ni my own code. Kod asal from AtinTory.. Kihah edit sikit :)


Template Designer :
i. Dashboard --> Template --> Edit HTML --> Proceed
ii. Search kod ini a:hover{
iii. Copy code di bawah dan pastekan di bawaha:hover{
iiii. Preview and Save !

Blogskins :
i. Dashboard --> Template
ii. Search kod a:hover{
iii. Copy code di bawah dan pastekan di bawaha:hover{
iiii. Preview and Save !


-webkit-background-clip: text;
color: white;
-webkit-transition: 1.0s;
-webkit-text-fill-color: transparent;
background-image:-webkit-gradient(linear, left top, right top, from(#ea8711), to(#d96363));
background-image:-webkit-linear-gradient(left, #ea8711, #d96363, #73a6df, #9085fb, #52ca79);
background-image:-moz-linear-gradient(left, #ea8711, #d96363, #73a6df, #9085fb, #52ca79);
background-image:-ms-linear-gradient(left, #e…

Tomorrow: Last day UPSR

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera.




#Tomorrow #LastDay #UPSR #schedule . Wish Me luck!! <3

UPSR Minggu Depan?!! :O

Image
ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera :)

Saya sungguh tak percaya yang UPSR akan bermula hari 11 September ni dan bakal berakhir pada 13 September. iaitu hari Selasa minggu depan?! I don't believe it. Am I dreaming or what?!! sudah hampir 6 Tahun (tak termasuk pra-school) saya belajar di sekolah tersebut. Terasa macam masa berlalu begitu pantas.

Firman Allah S.W.T dalam Surah al-Asr :
"Demi Masa [1] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian [2] Melainkan, orang yang beriman, dan beramal soleh. Dan (mereka yang) mengajak ke arah kebenaran dan mengajak dengan sabar [3]"
"Dalam surah ini, Allah menekankan betapa pentingnya masa. Masa yang dimaksudkan ialah, kehidupan kita. Iaitu masa yang diberikan oleh Allah di sepanjang perjalanan hidup kita di dunia. Pada awal surah ini Allah menekankan, manusia itu (semuanya) dalam keadaan kerugian. Tidak kira siapapun, selagi dia bergelar manusia, dia berada dalam kerugian.

Namun, Allah tidak berhenti setakat itu. Allah m…

Tutorial : Letak Lagu di Blog New Style #part 2

ุงู„ุณّู„ุง ู… ุนู„ูŠฺฉู… ูˆุฑุญู…ุฉุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑฺฉุฉ | Salam Sejahtera.

Sejak kebelakangan ni ramai yang tanya kihah macam mana nak letak lagu kat blog untuk pengguna classic template atau blogskin. Memang agak ramai jugalah yang tanya. Memandangkan kihah tengah rajin sekarang ni. So kihah akan tunjukkn caranya.

JOM TEKAN SINI dan SINI
Template Designer :
i.) Dashboard --> Design --> Page Elements --> Add a Gadget ---> Html/Javascript
ii.) Copy code di bawahpaste dekat atas Html/Javascript.
iii.) Preview and Save !

Blogskins :
i.) Dashboard --> Design --> Template --> Edit Html
ii.) Copy code di bawah dan paste dekat BAWAH <head>
iii.) Preview and Save ! <style type="text/css">
#music {
border-radius: 8px;
margin-bottom: 8px;
width: 210px;
text-align: center;
font-size: 10px;
background: #fff;
border: 1px solid #eee;
}
#here {
position:fixed;
left: 20px;
top:-80px;
text-align: center;
-webkit-transition: all .5s ease-in-out;
-moz-transition: all .5s ease-in-out;
-o-tr…