Posts

Showing posts from July, 2012

Freebies : Doodles Muslimah Comel, Own Made

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Sebenarnya doodle ni dah lama dah siap. Sengaja simpan, perap doodle ni dalam folder sampai boleh buat pekasam buka puasa dah! hahaha. Buat kat Paint Tool Sai. Sapa nak ambil, ambilah :) Kalau rajin boleh komen sekali :p

DOODLES SEBELUM INIhttp://www.faqihahhusni.com/2012/07/freebies-doodle-muslimah.htmlhttp://www.faqihahhusni.com/2012/05/faqihahhusni-lukis-doodle-w-freebies.html
Sebelum itu, tengok entry INI dan tekan SINI dulu. hehe

Kalau nak doodles ni : Tekan gambar > Right Click > Save Image As







So.. Okay tak doodle kali ini? Cer komen bagi pendapat. Sangatlah dialu-alukan. Hehehe..  Spread Loves <3



Gempak Giveaway Hari Raya by Amercorner.Com

- Samsung Galaxy SIII, hanya RM999.. Macam mana nak dapat? Cepat Tekan SINI!!
- Alamilah dunia penuh keajaiban di Hong Kong Disneyland! Dapatkan Tiket SEKARANG!

Roundabout Paling Pening Di Dunia!

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Tengah blogwalking tadi.. Pastu, terjumpa sesuatu yang menarik ni.. jumpa kat blog www.budakbotak.com. Serious kalau korang tengok, mesti PENING PUNYA!! Roundabout ni terletak kat Swindon, England. Cuba tengok..


Agak-agak korang kan, kalau kat Malaysia aga roundabout macam ni dan korang kena guna, macam mana korang nak lalu? Senang je.. Kalau korang pelancong kat situ, korang kena ikut jalan jauh macam anak panah merah kat bawah ni. Tapi kalo korang mahir tentang roundabout nie, korang boleh guna shortcut macam anak panah kuning kat bawah ni.


Huishh. Kalaulah memang ada Malaysia.. Uishh! Tak boleh bayangkan!! Hehe. Apa pendapat anda? Cer KOMEN! :)

Edit blog percuma untuk 3 pengomen TERPANTAS

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)

Ni first time buat. Kalau baca entry INI, kihah dah nyatakan yang kihah akan adakan satu entry tu kan? hahaha. So, sengaja buat malam ni. hehe :)

Sebelum tu, korang kena tengok SINI dulu. Kalau korang nak tahu baju raya LISA SURIHANI dan beberapa artis lain beli kat mana, tengoklah blogshop friendly-fashion ni :)


Macam mana??


1. Anda Hanya perlu KOMEN di entry ini besertakan butir-butir berikut :

URL Blog :Email atau URL Facebook untuk dihubungi:
Senang je kan? Kihah malas nak buat banyak-banyak. nanti kesian kat korang kena tulis nanti.. hehe. So, cepatlah! :)

PASTIKAN EMAIL ATAU URL FACEBOOK ANDA TU BETUL. KALAU TAK, ANDA AKAN DIRIJECT DAN DI PASS KEPADA ORANG LAIN


DAH TAMAT

Tempahan Mengedit Blog vs Edit Blog Percuma?

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Alhamdulillah. Hari ni hari ke-tujuh berpuasa. Hari ni juga hari Jumaat pertama dalam bulan Ramadhan.. So far setakat ni puasa korang macam mana? Okay tak?

Sejak kebelakangan ni ramai yang tanya kihah "Amik tempahan edit blog tak?" "Edit blog saya boleh? Saya bayar" dan sewaktu dengannya...

Hmm. Kihah sebenarnya tak ambil apa-apa tempahan blog. "Eh. kenapa ada blog yang you edit?" Sebenarnya, kihah edit suka-suka. tu pun sebab mungkin dia agak rapat dengan kihah kot. Tak pun, time dia tanya tu mood kihah baik. Kihah tolonglah.

Lagipun, kalau amik tempahan ni, kihah tak tahu nak suruh diorang bayar dengan cara macam mana. Kalau topup, kihah tak mesej sangat dengan orang. Kalau bank in, kihah tak tahu number account bank. hahaha. Tapi, kalau kihah edit blog jenis blogshop atau yang jual barang-barang ni, selalunya diorang akan bagilah kat kihah gift/hadiah berupa barang yang diorang jual.


Gambar hiasan entr…

Tutorial : Tab Menu macam Kihah

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Ramai tanya kihah macam mana nak buat tab menu macam ni. Hmm. Its just simple dan kihah gunanya pun untuk sementara waktu.. Tapi, tak sangka sampai today kihah still using it. hahaha. Btw, this is my own codes. Kihah edit sikit-sikit agar sesuai diletakkan di bawah header.. Kihah jumpa tutorial ini pun dari zuhaili othman and i dont know his url blog. lol.

Copy this code and paste it kat mana-mana je korang nak letak (Layout>Add A Gadget > HTML/JavaScript)
Ohya. ini juga sesuai untuk pengguna blogskin/Classic template.

Kihah cadangkanlah korang letak kod ni bawah header korang. kalau letak kat sidebar, terimalah padahnya. haha. Pengguna classic template kena pandai-pandai cari ruang ye..
 <span style="background-color: #EAB0FF; border-bottom-left-radius: 8px 8px; border-bottom-right-radius: 8px 8px; border-top-left-radius: 8px 8px; border-top-right-radius: 8px 8px; padding-bottom: 10px; padding-left: 30px; padding-right: 30p…

ENTRY PENDEK TAPI PENTING

Image
Assalamualaikum, Salam Sejahtera :)

Di sini kihah nak bagitau yang Faqihah tak online pada minggu ini iaitu dari 23 Julai sehingga 26 Julai 2012. Insyallah.

Ini kerana, Faqihah akan menghadapi Peperiksaan Percubaan UPSR peringkat Negeri. Walaupun percubaan, Ianya amat PENTING ok.


Sehubungan dengan itu, Faqihah memohon maaf kalau ada isi-isi blog ini yang mengguris hati korang ataupun tindakan Faqihah okay.

Doakan Faqihah juga tau agar berjaya memperoleh keputusan yang TERBAIK. Salam Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa!! Good Luck juga kepada yang lain :D
p/s 1 : Macam karangan BM pulak entry kali ini. Apa-apaa pun, Wish me Luck! :)
p/s 2 : esok dah start exam. Moga dapat straight A+
p/s 3 : Saya akan rindukan Twitter terutamanya trends tu.
p/s 4 : Saya tak tahu kenapa bila update je entry, mesti jadi double kat dashboard :'(
p/s 5 : Sebenarnya, tak penting pun ok..
p/s 6 : Ps tu apa? Play Station? Pendidikan Seni? PasSword? Lol Lol Lol
p/s 7 : Banyaknya ps kau ni kihah..

Dosa ‘Tanggang’ dibalas tunai

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera!! :)



PADANG BESAR: “Sekarang baru saya sedar dosa saya terhadap ibu dibalas tunai, tidak perlu tunggu di akhirat,” kata Abdul Rahman Talib, 60, yang kini tinggal di Rumah Sejahtera, Batu Bertangkup, di sini, selepas diabaikan isteri dan anaknya.

Kira-kira 10 tahun lalu, ibunya, Allahyarham Lijah Kasa menghuni rumah kebajikan sama selepas Abdul Rahman terlalu mengikut kehendak isteri dan membiarkan isterinya menghalau ibunya keluar dari rumah.

“Saya mengakui terlalu mengikut telunjuk isteri hingga mengabaikan ibu. Saya langsung tidak mengambil peduli nasib ibu dan hanya mengetahui arwah ditempatkan di sini (Rumah Sejahtera) selepas setahun arwah dihalau keluar dari rumah yang didiami bersama isteri di Bukit Kecil, dekat sini.

“Malah, bilik ibu sebelum ini bersebelahan bilik saya duduki sekarang,” kata Abdul Rahman ketika ditemui.




INSAF...Abdul Rahman kini tinggal di Rumah Sejahtera, Batu Bertangkup.
Menurutnya, sebelum ini dia difahamkan …

Freebies : Doodle Muslimah

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera :)


Selamat Berpuasa buat muslim-muslimah sekalian :) Hari ni kihah nak buat freebies doodle muslimah. OWN MADE okay. hehehe. Kihah buat ni kelmarin. Bosan sangat sebab broadband abang guna dan internet kat rumah tak boleh guna. Ini semua gara-gara manusia cetek ilmu. Mencuri je kerja. Kesian kat orang lain.. So, kihah buka lah PAINT TOOL SAI. dan mula melukis..

Ni online guna broadband akak pagi-pagi ni.. hehe. Selamatlah KAKAK kihah balik.. kehkehkeh boleh guna nak update blog. hehe




Click image, Right click and save! :) Korang bolehlah guna doodle ni letak kat header ke apa ke. So, macam mana? Okay tak doodle kali ni? Sapa yang nak guna doodle ni? cer komen :D Enjoyy!


- VOTE FOR ME PLEASE : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408207415887953&set=a.406737232701638.88772.248684711840225&type=3&permPage=1
- GIVEAWAY : Exclusive Ramadhan Giveaway!!- GIVEAWAY : 3 Lens Lomo Style Film Camera and Camera!!

Salam Ramadhan Al-Mubarakh :-)

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera



Seperti yang kita tahu tadi, 1 Ramadhan jatuh pada 21 Julai 2012 iaitu pada hari Sabtu ini. Haa. Korang dah bersedia ke belum?

Semoga ramadhan kita pada kali ini akan lebih bermakna dan memberi keberkatan kepada kita semua daripada Ramashan sebelumnya. Dan juge semoga kite semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. 30 hari je pun. Tak lah lama sangat kan??

Nah kihah share sikit niat puasa untuk sebulan, sehari terus. Niat untuk sebulan ni Sunat baca pada malam pertama nak puasa ramadhan tu (jumaat malam sabtu) sebab kalau kita baca, insyallah boleh selamatkan hari lain yang kita tak baca niat untuk sehari. Lagi senang kan?? Yang sehari tu pun kena baca gak le yew


PENGENALANRamadhan merupakan salah satu bulan daripada bulan-bulan islam. Dari segi bahasa, Ramadhan membawa maksud panas terik dan dari segi istilah syara’ pula ialah bulan Rahmat yang diwajibkan berpuasa padanya.

Bulan Ramadhan juga dikenali sebagai “Shahrun Mubarak” …

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


TEKAN SINI KALAU NAK JOIN
Online je blog, terus terpampang segmen pakcik ben ni.. Apa lagi.. Terus nak join lah!! :D Hehehehe.. Siapalahkan tak kenal Blogger terkenal sorang ni.. Btw, cantik header terbaru BA!

Header B.A dah letak dan entry dah disediakan, soalan ke tiga ialah ..


ok. Kihah tahu yang kelima tu agak perasan sikit. Btw, its okay.. sekali sekala :P hahahaha.. So, kepada peserta segmen yang lain, "ANDA BERMINAT UTK MENUKAR LINK BERSAMA SAYA ?" Hehehe. Kihah akan buatkan satu bloglist ramadhan di sidebar khas untuk peserta segmen yang nak tukar link okay! :D
P/S : LETAK SEKALI URL/LINK BLOG ANDA YA
- VOTE FOR ME PLEASE : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408207415887953&set=a.406737232701638.88772.248684711840225&type=3&permPage=1
- GIVEAWAY : Exclusive Ramadhan Giveaway!!- GIVEAWAY : 3 Lens Lomo Style Film Camera and Camera

Wordless Wednesday #7

Image

Pelajar di Benarkan Membawa Telefon Bimbit ke Sekolah

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera





"PUTRAJAYA: Pelajar akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit dan IT gajet ke sekolah mulai tahun depan selepas undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Akta Pendidikan 1996 dipinda, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata hari ini bahawa apa-apa perubahan yang perlu dibuat untuk menggalakkan pendidik dan pelajar untuk menggunakan teknologi maklumat di abad ke-21.

Beliau berkata langkah itu adalah selaras dengan langkah untuk melaksanakan pengajaran maya dan program pembelajaran Kementerian Pelajaran - "1Bestari" - di seluruh negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Pelajaran, penemuan awal telah menunjukkan pandangan yang berbeza-beza dari pihak-pihak yang berkepentingan seperti pengetua, guru, ibu bapa dan pelajar.

"Apabila 1Bestari di tempat, anda akan mendapat free wifi. Kami ingin memberikan persekitaran pembelajaran maya supaya pelajar boleh menggunakan …

Tutorial : Close Tab Text (Tekan ayat terus tutup tab)

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera




Ramai yang tanya macam mana kihah buat macam tu.. Maksudnya, kalau korang tekan perkataan tu, nanti automatik blog atau tab tu tertutup. Paham? Okeyp. Caranya mudah jewp.

Update blogger Interface
Pergi Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript

Old Blogger Interface
Pergi Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript

Ataupun, apa-apa sahajalah. Kalau classic template/blogskin, memandailah cari tempat nak paste kod ni


Pastu, copy kod ni. Pastekan kat ruangan yang dikehendaki ye :

<center>Tak Suka boleh tekan <a href="javascript:window.close();">SINI</a></center>Save.

Kata Kunci:
Biru : Ayat sebelum nak close text. Boleh tambah/tukar/ganti sendiri oke.
Merah : Ayat close text. Boleh ubah kepada yang anda suka.
Hijau : Kalau tak nak ayat ni center/tengah boleh buang je kod tu. Kalau nak center, biarkan je

Senang dan simple je kan? Jadi tak? Komen lah sikit. hahaha :) Minta tolong …

Dah ada domain sendiri :) Bertukar ke .com

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Mungkin ramai dah tahu kot pasal ni sebab haritu Kihah ter-share kat twitter ngan Facebook. hahahaha. Nak buat cam na dah jadi. kekeke.


Macam mana Kihah dapat tukar eh?Korang ingat tak ada satu segmen yang kihah join iaitu Segmen Team Follow Back by AmerCorner?  Baru-baru ni amer dah umumkan pememang-pemenangnya. Kalau nak tengok, boleh ke ENTRY INI. Kihah sebenarnya tak tau macam mana leh menang ni. Hehehe. Btw, tahniah untuk beberapa orang peserta lain yang menang ^^p/s : Amer ada buat giveaway lagi! Hadiahnya 3-Lens Lomo, Kamera Lomo dan lain2 lagi. Jom TENGOK SINI!! :)


Apa itu domain?
- Domain ialah link/url laman web. Contohnya, nama domain bagi laman web ini ialah faqihahhusni.com

- Ia juga ibarat alamat rumah yang membolehkan orang lain mencari, menjumpai dan melayari sesebuah laman web dan takde dua atau tiga nama domain yang sama, bak kata orang putih “one & only”. Jadi, kalau ada orang dah beli contohnya saharol.com, korang d…

SEGMEN : Jom join bloglist MYRAVEA

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


tekan sini
Hello. Malam-malam buta ni ter-online lah kejap. Nampak blogger sorang ni, kak myra. Selalu lah nampak dia duk ping entry kat group tu. Haaa. Pastu, terasa nak join pulak. hehehe.
PAGE : http://www.facebook.com/FaqihahMohdHusni
TWITTER : www.twitter.com/FaqihahHusni
GAMBAR LIKE : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408207415887953&set=a.406737232701638.88772.248684711840225&type=3&permPage=1
Yang like tu bukannya apa.. Nak minta tolong korang kejap. Heheheh :) Tolong LIKE KEJAP GAMBO Tu.. Jangan marah eaa! Nati cepat tua. So korang, jomlah join cepat :D Top Referral akan dapat FREE WATERMARK :)

Freebies : Header Doodle Muslimah Comel

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera


Semalam kihah blogwalking dan jeles tengok blog orang lain yang gempak lagi than my blog. huhuhu. kesian kat ko, kihah. header diorang semuanya meletops mengalahkan mak datin!

Kihah try bukak photoshop and tried to make some header. But, kali ni guna doodle muslimah. I got it from google okay :) So, here the result. Lebarnya/Width 800. Kalau rasa besar bagi blog korang, boleh tukar yang kaler merah tu kepada width blog korang okay :) Untuk cara menggunakannya, boleh rujuk TUTORIAL INI

http://1.bp.blogspot.com/-rltUraVpG8M/UAGN1_HJhvI/AAAAAAAAD54/V8_r3l3m9ks/s1600/header_muslimah1.png
http://4.bp.blogspot.com/-rFILNO5eUdM/UAGN41z_WXI/AAAAAAAAD6A/KUGIkLKuvK4/s1600/header_muslimah2.png
http://1.bp.blogspot.com/-Qjp3QJWt_Gw/UAGN7QnEKOI/AAAAAAAAD6I/i1FRZ_yYOmQ/s1600/header_muslimah3.png
http://4.bp.blogspot.com/-4_EsYGyhEl8/UAGN-C_mK2I/AAAAAAAAD6Q/DlsKDtwh-Fs/s1600/header_muslimah4.png
http://4.bp.blogspot.com/-xtaLwfGypUA/UAGOAgduEWI/AAAAAAAAD6Y…

1st Segmen by FaqihahHusni : Blogger Inspirasi/Idola Saya

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera



Bismilahirrahmanirrahim.. Malam ni Kihah nak buat satu segmen. Syaratnya mudah. Tak susah sangat :) First time buat segmen ni.. Diharapkan ramailah yang join  :)
Apa tu segmen? Segmen ni macam satu aktiviti yang merapatkan hubungan sesama blogger. Saling kenal-mengenali. Buat hanya for fun.. hadiah? Selalunya tak ada hadiah.. Kadang2 je ada.. Lepas tu, akan di buat satu list peserta.. Para peserta akan terjah entry peserta-peserta lain pulak. Macam tulah..
SYARAT1. Macam biasa, buat satu entry bertajuk "Segmen : Blogger Inspirasi/Idola Saya" dan letak Banner sekali :http://4.bp.blogspot.com/-PQ29ljSR8Ac/UAAp2GZtZpI/AAAAAAAAD3M/r0JXH8xkoq4/s400/segmen_faqihahhusni.png2. Seperti tajuk tu kan, nyatakan seorang atau lebih mengenai blogger yang korang suka. Jangan lupa nyatakan Sebab apa korang minat sangat kat dia dan Letak sekali URL/LINK blog dia. Kalau Kihah, tulis je jangan malu (perasan sikit).3. Nyatakan anda kategori ke-berapa…

Freebies : Cursor Comel

Image
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam Sejahtera

Cursor-cursor ni sangat comel!! Geram!! Kalau boleh nak guna semua :D hehehehehe. Btw, cursor ni kak Ziera yang buat. Kihah just nak share dengan korang :)


http://3.bp.blogspot.com/-1tVgsHbShys/UAEww_FoGuI/AAAAAAAAD4Y/6pOx6zScUls/s1600/cursorcomelumbrella.png

http://4.bp.blogspot.com/-xPUaShpPKP4/Thbqf9_YbjI/AAAAAAAABYw/zcTNwcHV1Uo/s1600/redribbonz.png
http://4.bp.blogspot.com/-AzRV8LZTDow/ThbqfMm0u2I/AAAAAAAABYo/QSq-vbmUatU/s1600/bunniez.png

http://2.bp.blogspot.com/-gGGDDIDXJbE/Thbqe_15swI/AAAAAAAABYk/zSNcxrl4Su8/s1600/applez.

http://3.bp.blogspot.com/-rM-HhoRCOws/ThbqgZgI8DI/AAAAAAAABY4/eSznshifRv0/s1600/treez.png

http://3.bp.blogspot.com/-XHata6iTwRI/Thbqfh6BOnI/AAAAAAAABYs/kE0fWlxIjwM/s1600/moustachez.png

Dashboard > Design > Edit HTMLSearch kod body{ atau body {Paste kod ni bawah kod body okaycursor:url(URL CURSORS), url(URL CURSORS), auto;
Okay. Simple jewp kan? Hehehe. Assalamualaikum xx